NPO Radio 2 Top 2000

Zo ontstond de hit Son of a Preacher Man

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zo ontstond de hit Son of a Preacher Man

Son Of A Peacher Man is door vele grote artiesten gezongen. De hit komt uit de pennen van songwriters John Hurley en Ronnie Wilkins.

Als klein kind begint John Hurley al in de muziekwereld. Hij treedt samen met zijn oom op in kroegen en is sidekick bij een lokale radioshow. In 1962 besluit hij naar Nashville te verhuizen en begint zijn carrière als songwriter bij muziekuitgeverij Tree. Hier is waar hij Ronnie Wilkins ontmoet die al vanaf de middelbare school bezig is met muziek schrijven. De twee vormen vanaf midden 1960 een schrijversduo. Son of a Preacher Man is voor de mannen hun grootste succes.

Zoon van de prediker

In 1967 is het schrijversduo aan het werk in Muscle Shoals Sound Studio in Alabama. Tijdens een opnamesessie van Aretha Franklin bespeelt Wilkins het orgel. Na de sessie vraagt producer Jerry Wexler aan Hurley en Wilkins of ze niet eens een nummer voor Franklin willen schrijven. De songwriters stemmen in en trekken zich enkele dagen terug om te gaan schrijven. "Een paar dagen gingen voorbij en John en ik waren in de schrijverskamer en probeerden iets te verzinnen", vertelt Wilkins aan American Songwriter Magazine. "We dachten aan Aretha en herinnerden ons dat haar vader een prediker was en allebei mijn grootvaders ook. Ik zei: 'Zij is de dochter van een prediker en je kunt zeggen dat ik de zoon van een prediker ben'. Zo kwamen we op de titel. Het kostte ons daarna een half uurtje of misschien 45 minuten om het te schrijven." Son of a Preacher Man gaat over een jong meisje dat iedere keer wegsluipt met de zoon van de prediker, als hij met zijn vader op bezoek komt bij haar thuis. Deze 'zoon van de prediker' leert haar over liefde en is de enige van wie ze ooit heeft gehouden.

Afgegeven hit

Producer Jerry Wexler is blij met Son of a Preacher Man en laat het inzingen door Aretha Franklin. Toch besluiten ze het nummer niet uit te brengen, omdat het te gospelachtig zou zijn en niet zou passen tussen de andere nummers van haar nieuwe plaat. Son of a Preacher Man wordt daarna overgedragen aan Dusty Springfield. De track belandt op haar album Dusty In Memphis en brengt ze in 1968 uit op single. Het wordt een top 10-hit in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In Nederland eindigt het nummer op de zesde plaats in de Top 40. De versie van de zangeres is voor het schrijversduo hun grootste succes. Na het horen van Springfields versie wil Franklin het toch zelf uitbrengen in 1970, maar een hit weet ze er alleen niet mee te scoren. Son of a Preacher Man wordt in de jaren daarna gecoverd door onder anderen Nancy Sinatra, Tina Turner en Eva Cassidy.

Luister hieronder naar 'Son of a Preacher Man' door Dusty Springfield:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Sterker terug dan ooit'

Na de vele covers is de reis nog niet voorbij voor Song of a Preacher Man. In 1994 komt de film Pulp Fiction uit. Tussen de soundtrack van de misdaadfilm staat ook Son of a Preacher Man door Dusty Springfield. De populaire film, geregisseerd door Quentin Tarantino, zorgt ervoor dat het nummer weer door nieuwe mensen wordt ontdekt. "Son of a Preacher Man' is het belangrijkste nummer in de film en dat bracht het nummer sterker terug dan ooit", vertelt Wilkins.

Samples

In de late jaren 90 besluit rapgroep Cypress Hill Son of a Preacher Man te gebruiken. Uit het nummer halen ze samples en schrijven er een eigen track omheen genaamd Hits From The Bong. Het nummer eindigt op het tweede album Black Sunday. Wilkins en Hurley verdienen via hun royalties aan het succes van de rappers, maar hebben eigenlijk geen idee wat het inhoud. "We hadden pagina na pagina met royalties van Hits From The Bong en we wisten niet eens wat dat was", vertelt Wilkins. "Dus ik belde Sony en ze legden mij uit over sampling. Het volgende dat ik weet is dat het nummer 1 is en dat er meer dan vijf miljoen exemplaren zijn verkocht in de Verenigde Staten."

Luister hieronder naar Hits From The Bong van Cypress Hill:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Son of a Preacher Man van Dusty Springfield staat op nummer 717 in de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie