NPO Radio 2 Top 2000

Chris Isaak speelt Blue Hotel op een regenachtig Pinkpop

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Chris Isaak speelt Blue Hotel op een regenachtig Pinkpop

Songwriter Chris Isaak blinkt uit in melancholieke softrock, die je meeneemt naar het Amerika van artiesten als Roy Orbison en Elvis Presley. Zelfs op een drijfnat Pinkpop 1987 weet Isaak Limburg te laten voelen als een diner in de VS.

Isaak timmert sinds halverwege de jaren 80 aan de weg als zanger, met de release van zijn debuut Silvertone en de titelloze opvolger. Op die tweede plaat uit 1986 staat Blue Hotel, dat uiteindelijk uitgroeit tot een van de bekendste tracks van de Amerikaanse songwriter.

Na de release van dat tweede album staat Isaak in 1987 op een kletsnatte editie van Pinkpop. Uitkijkend over een zee van paraplu's zet de zanger, begeleid door een piekfijn geklede band, zijn single Blue Hotel in. Ondanks de barre omstandigheden werkt de galmende rockabilly-sound van het nummer uitstekend op het Limburgse podium. Bekijk het optreden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doorbraak dankzij David Lynch

Hoewel de tweede plaat van Isaak een bescheiden succes is, is er van een echte doorbraak nog geen sprake. Die komt er uiteindelijk wel, dankzij de single Wicked Game uit 1989, al blijkt dat ook lang te duren. Wanneer de single, afkomstig van het album Heart Shaped World verschijnt, doet hij in eerste instantie vrij weinig.

Pas wanneer filmmaker David Lynch het nummer in 1990 gebruikt in Wild at Heart, zijn bizarre roadmovie met Nicolas Cage en Laura Dern gebaseerd op The Wizard of Oz, wordt Wicked Game een wereldwijde hit. Lynch regisseert ook een nieuwe versie van de clip van het nummer, waarin hij fragmenten uit Wild at Heart verwerkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De samenwerking tussen Lynch en Isaak blijkt prima te bevallen. Wanneer de regisseur in 1992 de film Twin Peaks: Fire Walk With Me (de prequel op de beroemde tv-serie) maakt, cast hij Isaak in de rol van een FBI-agent.

Succes in de tweede ronde

Het wereldwijde succes van Wicked Game na het gebruik in Wild at Heart leidt tot een herwaardering van Isaaks eerdere werk. In 1991 verschijnen Blue Hotel, Lie to Me en Dancin', nummers die de zanger in de jaren 80 al heeft opgenomen, opnieuw als single, met meer succes.

Chris Isaak in de NPO Radio 2 Top 2000

Zowel Wicked Game als Blue Hotel van Chris Isaak zijn in 2021 terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Wicked Game staat op 500, Blue Hotel daalde 313 plaatsen naar plek 1964.

Ster advertentie
Ster advertentie