NPO Radio 2 Top 2000

Het punkrockleven van Joey Ramone

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het punkrockleven van Joey Ramone

Op 15 april 2001 sterft Joey Ramone, de legendarische zanger van The Ramones. Met de drie andere Ramones had de Amerikaan grote invloed op rock-, punk- en popmuziek.

Joey drumt vanaf zijn dertiende al mee met zijn grote helden The Beatles en The Who via zijn platenspeler. Op zijn zeventiende begint hij ook met gitaar spelen. In 1974 richt hij samen met een paar vrienden de punk rockband Ramones op. De heren veranderen daarna ook allemaal hun achternaam naar Ramone. Zodoende gaat vanaf dat moment Jeffrey Hyman door het leven als Joey Ramone. Bassist Dee Dee Ramone wordt voor de naam geïnspireerd door Paul McCartney. “McCartney noemde zichzelf Paul Ramon als hij incheckte in hotels, omdat hij niet herkent wilde worden”, legt manager Thomas Erdélyi uit. “Ik vond het een leuke naam voor de band, omdat ik het belachelijk vond.”

Fluwelen laagje

In eerste instantie is Joey de drummer van de groep en Dee Dee de oorspronkelijke zanger. Maar de stembanden van Dee Dee blijken niet instaat te zijn om aan de eisen van de constante liveoptredens te voldoen. Thomas stelt voor om Joey de zang over te laten nemen. De band zit nu alleen wel zonder drummer. Na vele onsuccesvolle audities besluit de manager zelf achter het drumstel te kruipen en verandert zijn naam naar Tommy Ramone. “Het rauwe geluid van de gitaren samen met Joey’s zang gaf het een fluwelen laagje”, vertelt Tommy in een interview met Rolling Stone. “Toen ik eenmaal achter het drumstel zat, klikte alles samen.”

Hoofd en ziel

De band neemt in hun 22-jarige bestaan 14 studioalbums op. “In de studio was hij een echt werkpaard. Waar ik me bij Joey altijd over verbaasde, was dat hij precies wist wat hij ging doen. Zijn liedjes zaten in zijn hoofd en ziel”, vertelt producer Ed Stasium. “Hij dacht niet: ik ga dit doen, ik ga dat doen. Hij zong het gewoon.” Joey’s kenmerkende gescheur en gegrom in combinatie met zijn jeugdige stem maakt hem een van de meest herkenbare stemmen in de punkrockscene. De normaal nogal verlegen Joey lijkt te transformeren als hij het podium opklimt. In zijn gescheurde spijkerbroek, zwarte leren jacket en getinte zonnebril krijgt hij met de kracht van zijn stem het hele publiek mee. Met de Ramones speelt hij zo’n 2263 concerten, waarin ze in rap tempo door hun repertoire heen rocken.

Check hier een liveoptreden van Ramones met Blitzkrieg Bop:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Inspiratiebron

Het succes voor de band ligt alleen niet voor het oprapen en ze weten nooit écht door te breken. Toch heeft Joey nooit opgegeven. “We zouden ons niet omver laten lopen”, vertelt hij in een interview met Rolling Stone. “Er werd altijd wel iets naar ons gegooid. De kansen, de obstakels, de onzin die altijd op het pad zou liggen, dat was altijd al zo. Je moet gewoon doorgaan.” Ondanks het kleine commercieel succes dat de Ramones behalen, hebben de heren een grote invloed in de punk rockbeweging. Ze weten enorm veel bands te inspireren, zoals de Sex Pistols, The Clash, Nirvana, Metallica en Green Day. Ook Bono is groot fan van Joey en schrijft in 2014 met U2 het nummer The Miracle (Of Joey Ramone) als eerbetoon aan de punk rocklegende.

'We zullen er altijd zijn'

In 1995 wordt Joey ernstig ziek en Ramones stopt dan ook een jaar later. Hij kijkt met veel trots terug op de tijd met de band. “Ramones waren, en zijn, een fucking goede band. Wanneer we gingen spelen was de kracht intens, alsof je The Who live ziet in de jaren 60”, vertelt hij in een interview in 1999. “Als ik Ramones op de radio hoor, klinken we nog steeds goed. En we zullen er altijd zijn als je het nodig hebt." Joey Ramone sterft op 15 april 2001, op 49-jarige leeftijd, aan de gevolgen van lymfeklierkanker.

Ramones in de NPO Radio 2 Top 2000

Ramones staat met 'Blitzkrieg Bop' op nummer 1889 in de Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie