NPO Radio 2 Top 2000

Whitney Houston boekte bij toeval succes met I Will Always Love You

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Whitney Houston boekte bij toeval succes met I Will Always Love You

Whitney brengt in 1992 haar versie van I Will Always Love You uit. Het wordt de soundtrack voor de film The Bodyguard en explodeert in de hitlijsten. Het succes ontstond echter geheel toevallig.

Het origineel wordt geschreven door Dolly Parton in 1973 voor haar album Jolene. Parton schrijft de klassieker als afscheid voor haar ontdekker en muzikale mentor Porter Wagoner. Het nummer wordt gekozen als tweede single voor haar nieuwe plaat en belandt een jaar later in de top van de countryhitlijsten. In 1982 wordt de track nogmaals een nummer-1-hit nadat hij opnieuw wordt uitgebracht voor de film The Best Little Whorehouse in Texas.

In 1992 wordt I Will Always Love You alweer nieuw leven ingeblazen, maar dan door Whitney Houston. De zangeres grijpt de hoofdrol in de film The Bodyguard nadat Diana Ross de rol heeft afgeslagen. En hoewel de kritiek op Whitneys bedenkelijke acteerkunsten niet mals is, wordt de film een gigantisch succes. Dat geldt ook voor haar uitvoering van I Will Always Love You.

Toevallig succes

Toch komt dat succes enigszins toevallig tot stand. In eerste instantie is het namelijk helemaal niet de bedoeling om I Will Always Love You als soundtrack op te nemen. Eigenlijk staat Jimmy Ruffin's What Becomes of the Brokenhearted gepland als titeltrack, maar die plaat blijkt kort daarvoor te zijn gebruikt voor de film Fried Green Tomatoes. Houstons tegenspeler Kevin Costner komt met het idee op de proppen om I Will Always Love You als soundtrack te gebruiken. Coster is fan van de cover die de Amerikaanse zangeres Linda Ronstadt in 1975 heeft uitgebracht.

Whitney's producer David Foster vindt het een prima idee. Hij gaat zelfs naar de winkel om de cover van Linda Ronstadt te kopen zodat Whitney kan oefenen. Dolly Parton geeft toestemming voor het gebruik. De zangeres hoort lange tijd niets meer over het gebruik van de ballad, tot ze op een dag in de auto zit en het nummer op radio voorbij hoort komen. "Whitney zong het zo ongelooflijk goed dat ik er helemaal ondersteboven van was", vertelt ze later.

Luister hieronder naar Whitney Houstons versie:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het werd vrijwel haar nummer'

Niet alleen Dolly is onder de indruk van de cover. De single bestormt de hitlijsten en de prijzenkast van Whitney puilt binnen no-time uit met onderscheidingen voor de plaat. Van dat succes had zelfs Parton nooit kunnen dromen, hoewel ze maar al te goed snapt dat het publiek de uitvoering van Houston zo waardeert: "De manier waarop ze dat simpele lied van mij nam en er zoiets groots van maakte. Het werd vrijwel haar nummer. Ik vind het wonderbaarlijk dat mensen dat kunnen", aldus Dolly.

Foto omslag: YouTube still

Ster advertentie
Ster advertentie