NPO Radio 2 Top 2000

Het bijzondere intro van Joan Of Arc (Maid In Orleans) van OMD

foto: NPO Radio 2
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het bijzondere intro van Joan Of Arc (Maid In Orleans) van OMD

Orchestral Manoeuvres In The Dark scoort hun eerste Nederlandse hit met Joan Of Arc (Maid In Orleans) in 1982. En dat ondanks het bijzondere intro dat per definitie niet bepaald geschikt was voor radio.

Andy McCluskey en Paul Humphreys vormen in 1978 de basis van Orchestral Manouevres In The Dark, ook wel OMD genoemd. De mannen uit Liverpool breken in de jaren 80 door met Enola Gay. In Nederland worden ze pas iets later bekend, namelijk wanneer ze Joan Of Arc (Maid In Orleans) uitbrengen. Het nummer wordt een hit en staat al sinds 1999 onafgebroken in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 stijgt het nummer met 22 noteringen naar de 516e positie.

Bijzonder intro

Wie bekend is met het nummer, denkt hoogstwaarschijnlijk direct aan het meeslepende intro. De eerste anderhalve minuut van het nummer bestaat enkel uit tonen die niet bepaald in harmonie zijn met elkaar. In een interview op de site van OMD vertelt zanger Andy: "Het intro was een groot probleem voor de radio. Daarom hebben we een aantal andere versies gemaakt waarbij het intro is verkort." Het intro is op een creatieve manier ontstaan. Beeld je in dat de zanger vijf minuten lang op de grond ligt terwijl hij de A-noot zingt en daar vervolgens een echo overheen gooit. Dat opgevolgd door nog vijf minuten op de grond waarbij hij willekeurige klanken zingt, een paar noten aanslaat op een glockenspiel en om het af te toppen: een klikkend geluid. "Het betekent niks specifieks, maar we wilden het nummer echt laten groeien vanuit de vreemde geluiden. Ik denk dat dat goed heeft uitgepakt", aldus Andy.

Kraftwerk als inspiratie

OMD snijdt serieuze onderwerpen aan met hun muziek. Zo gaat Enola Gay over de atoombomaanval op Hiroshima op 6 augustus 1945, die werd uitgevoerd met de Amerikaanse B-29 Superfortress-bommenwerper genaamd Enola Gay. Joan Of Arc (Maid In Orleans) gaat over de nationale heldin van Frankrijk, Jeanne D'Arc. Zij had een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. McCluskey schreef dit nummer dan ook ter ere van D'Arc, precies 550 jaar na haar dood. De politieke onderwerpen zijn een bewuste keuze van de band. Dat vertelt Paul Humphreys in een interview met het Australische Beat Magazine. "We wilden absoluut geen standaard liefdesliedjes schrijven. We hebben een hekel aan de typische 'I love you' en 'You love me'-achtige teksten. We laten ons inspireren door Kraftwerk, en zij zingen ook altijd over ongewone dingen. [...] We hebben een beetje die lijn gevolgd."

Memorabele moves

Naast de memorabele videoclip die behoorlijk baanbrekend was voor die tijd, heeft zanger Andy McCluskey ook memorabele moves. Tijdens een liveoptreden speelt OMD Joan Of Arc (Maid In Orleans), waarbij de zanger de zaal opzweept met zijn bewegingen en zichzelf totaal verliest in de muziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OMD in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Orchestral Manoeuvres In The Dark twee keer in de Top 2000. Joan Of Arc (Maid In Orleans) is de hoogste notering op nummer 516, opgevolgd door Enola Gay op nummer 1719. Benieuwd hoe de nummers door de jaren heen zijn gestegen en gedaald? Check hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie