NPO Radio 2 Top 2000

Linkin Park is één met het publiek in de Ziggo Dome

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Linkin Park is één met het publiek in de Ziggo Dome

Linkin Park-zanger Chester Bennington zou vandaag 47 jaar zijn geworden. Een mooi moment om terug te blikken op een van de laatste concerten die de singer-songwriter gaf, hier op Nederlandse bodem.

Chester Bennington, de voormalige frontman van grungeband Grey Daze, voegt zich in 1997 bij Linkin Park, die op dat moment nog Xero heet. Als de muzikanten in 1999 tekenen bij Warner Bros eist de Platenfirma een naamsverandering. Xero wordt Hybrid Theory. Maar pas na de tweede naamsverandering is het raak. Linkin Park brengen samen met producer Don Gilmore het debuutalbum Hybrid Theory uit, waarmee de band in 2000 dan eindelijk doorbreekt.

De twee albums die de nu-metalband na het debuut uitbrengt, scoren nog beter. Reanimation haalt een vierde plaats in de Nederlandse Album Top 100. En het derde album, Meteora piekt in 2003 zelfs op de tweede plek in de lijst. Linkin Park blijft in Nederland door de jaren heen geliefd, met goed verkopende albums als Minutes to Midnight (2007) en Living Things (2012). De band verschijnt dan ook meermaals op Nederlandse podia, waaronder Pinkpop.

Woord voor woord

Linkin Park warmt het publiek in Amsterdam op met Roads Untraveled en Talking To Myself, waarna de telefoons tijdens Burn It Down plaatsmaken voor uitgestoken handen die meeklappen met de muziek. En daarmee is de toon gezet voor de rest van het concert. De temperaturen stijgen en Chester trekt al snel zijn shirt uit. Na het emotionele One More Light duikt de zanger het publiek in, waar hij wordt omhelsd door zijn dolgelukkige fans. De band vervolgt met het stemmige Crawling en de stem van Chester gaat bijna op in de massa die een van de grootste hits van de band woord voor woord mee weet te zingen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Linkin Park in de Top 2000

Linkin Park stond in 2022 maar liefst zes keer in de Top 2000 waarvan hun hoogste notering In The End op plek 43 eindigde.

Ster advertentie
Ster advertentie