NPO Radio 2 Top 2000

Janis Joplin geeft live voorproefje van album Pearl vlak voor haar overlijden

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Janis Joplin geeft live voorproefje van album Pearl vlak voor haar overlijden

Janis Joplin is op 19 januari 1943 geboren in Port Arthur, Texas. De zangeres geeft haar publiek in juni 1970 alvast een voorproefje van haar debuutalbum Pearl, maar zal deze zelf nooit afmaken.

Janis Joplin bezoekt op 17-jarige leeftijd een aantal scholen, maar het universitaire leven blijkt niets voor haar. Janis houdt zich liever bezig met muziek en dat blijkt een terechte keuze, want in slechts tien actieve jaren bouwt de blueszangeres een invloedrijke carrière op. Na een tijd voor bandjes gezongen te hebben werkt Joplin in 1970 druk aan haar solo debuutalbum Pearl. Een aantal van deze tracks test de zangeres al door ze live te spelen.

Abrupt einde

Op 4 oktober 1970 wordt dat muzikale proces abrupt afgebroken wanneer blijkt dat de zangeres op 27-jarige leeftijd is overleden aan een overdosis heroïne. Het album wordt na haar overlijden uitgebracht en is een enorm succes. Het optreden dat Janis in 1970 gaf in Toronto krijgt hierdoor nog een extra laag, het is een van de laatste shows die ze heeft gegeven. Ook gaf ze haar fans hier al een voorproefje van haar debuutalbum met Cry Baby.

Check Janis live in Toronto:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Janis Joplin in de Top 2000

In 2021 staat Janis met drie noteringen in de Top 2000. Haar hoogste notering is Me And Bobby McGee op de 329e plek. Ook Mercedec Benz en Cry Baby halen de lijst. Bekijk de statistieken voor het stijgen en dalen van de nummers door de jaren heen.

Ster advertentie
Ster advertentie