NPO Radio 2 Top 2000

Michael Jacksons Wanna Be Startin' Somethin' start een nieuwe traditie

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Michael Jacksons Wanna Be Startin' Somethin' start een nieuwe traditie

In 1982 brengt Michael Jackson de bestverkochte plaat aller tijden uit: Thriller. Op het album staan verschillende wereldhits zoals Billie Jean, Beat It én Wanna Be Startin' Somethin', dat vandaag 40 jaar geleden bovenaan de top 40 staat.

Wanna Be Startin' Somethin' wordt op 8 mei 1983 als vierde single van het album uitgebracht. Jackson schrijft het nummer zelf. Maar over de betekenis gaan verschillende verhalen de rondte. Zo vertelt opnametechnicus Bruce Swedien tegen Music Radar dat het nummer over de vrouwen van Michaels broers gaat en hoe ze vaak problemen veroorzaken. Maar het nummer kan ook worden geïnterpreteerd als aanval op de roddelpers, die hem begin jaren 80 altijd op de hielen zit.

Ma ma se

Het is vooral het einde van Wanna Be Startin' Somethin' dat bij veel mensen een belletje doet rinkelen, dankzij "ma ma se, ma ma sa, ma ma coo sas". De regel komt uit het nummer Funky Soul Makossa van de Kamaroener Manu Dibango. Jackson gebruikt de lyrics zonder toestemming van de artiest en het komt tot een rechtszaak. Maar dankzij een schappelijke schikking heeft Jacksons diefstal geen verdere gevolgen.

Het aanstekelijke "ma ma se" hoor je in 2007 opnieuw terug in de top 40. Dan samplet Rihanna het nummer voor haar internationale hitsingle Don't Stop the Music. Jongere luisteraars zullen de lyrics vooral herkennen van de Belgisch-Nederlandse meidengroep K3, die met MaMaSé! een van hun grootste hits scoren.

Mama Appelsap

Wanna Be Startin' Somethin' vormt niet alleen een bron van inspiratie voor andere artiesten, maar legt ook de basis voor een nieuw Hollands fenomeen: Mama Appelsap. Het item ontstaat als een luisteraar 3FM opbelt met de vraag of het liedje van "Mama se mama sa mama appelsap" kan worden gedraaid. En tot op de dag van vandaag staat Mama Appelsap dus voor een anderstalig nummer waarin je een Nederlands woord of zin kunt horen.

Het team van Michael Jackson heeft de traditie ook opgepikt:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Usher, Mya en Whitney Houston

In september 2001 wordt ter ere van de King of Pop een concertshow gegeven in Madison Square Garden in New York. Wanna Be Startin' Somethin' is het openingsnummer van de Michael Jackson: 30th Anniversary Celebration-concerten. Het nummer wordt niet uitgevoerd door Jackson zelf, die tijdens de show vooral toekijkt vanuit het publiek, maar door zijn collega’s. Zie hieronder hoe Usher, Mya en Whitney Houston de handen ineenslaan voor hun uitvoering van Wanna Be Startin' Somethin'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wanna Be Startin' Somethin' in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 staat Wanna Be Startin' Somethin' van Michael Jackson op plek 1840 in de NPO Radio 2 Top 2000. Dat is natuurlijk niet de enige notering voor de King of Pop; in totaal staat Jackson maar liefst 20 keer in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie