NPO Radio 2 Top 2000

Dit kan je verwachten van The Rolling Stones in de Johan Cruijff ArenA

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dit kan je verwachten van The Rolling Stones in de Johan Cruijff ArenA

Van uitstel kwam gelukkig geen afstel: na het afgelaste concert komen The Rolling Stones vanavond alsnog naar de Johan Cruijff ArenA. Wat valt er te verwachten van het concert van Jagger en co.?

Van de band die de woorden "It's only rock and roll, but I like it" onsterfelijk maakte, zijn de hoofdingrediënten bij een nieuwe tour van tevoren bekend: heerlijk bluesy gitaarriffs van Keith Richards en Ronnie Wood, omgeven door het kenmerkende stemgeluid van een immer onvermoeibare Jagger. Maar toch weten The Rolling Stones tijdens iedere concertreeks weer terug te grijpen naar wat verborgen pareltjes uit hun enorme catalogus van songs. Hoe pakken de heren het tijdens hun SIXTY-tournee aan?

Ode aan Charlie Watts

In de Johan Cruijff ArenA gaat het vanavond niet alleen maar om de leden die op het podium staan, maar ook heel erg om de man die er niet meer bij is: Charlie Watts. De drummer, die al vanaf de begindagen deel uitmaakte van de band, overleed vorig jaar op 80-jarige leeftijd. Zijn plaats wordt nu ingenomen door Steve Jordan, de slagwerker die eerder al met Keith Richards samenwerkte in zijn soloproject The X-Pensive Winos.

Het ontbreken van Watts zal niet stilletjes voorbijgaan in de Johan Cruijff ArenA. The Stones openen hun optredens tijdens deze tour steevast met een ode aan Charlie Watts. Zakdoeken gereed dus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klassieke Stonestracks

Na die emotionele start trappen The Stones het gaspedaal in, met een optreden van rond de twintig tracks. Daarbij komen uiteráárd enorme klassiekers als Sympathy for the Devil, (I Can't Get No) Satisfaction, Gimme Shelter en Jumpin' Jack Flash voorbij. Maar de band wisselt de boel ook graag af: Hyde Park speelde de band onlangs Can't You Hear Me Knocking voor het eerst sinds 2016, terwijl Jagger en zijn bandleden een paar dagen daarvoor in Milaan de eerste versies van Dead Flowers en Wild Horses van deze tour ten gehore brachten.

Een nummer dat vrijwel altijd op de setlist staat, is Gimme Shelter. Die track werd geschreven ten tijde van de oorlog in Vietnam, maar blijkt nog altijd akelig relevant. Dat blijkt ook uit de beelden van de oorlog in Oekraïne, waarbij kapotgeschoten gebouwen en de kleuren van de Oekraïense vlag op de schermen te zien zijn.

Jagger en Richards delen de spotlights

Mick Jagger zal in Amsterdam, nu hij hersteld is van zijn coronabesmetting, weer op kenmerkende wijze over het podium in de voetbaltempel dansen, al pakt hij niet tijdens de volledige show de spotlights. Ook Keith Richards treedt op de voorgrond tijdens deze tournee, waarbij hij tijdens ieder optreden bij nummers als You Got the Silver of Happy de leadzang voor zijn rekening neemt.

Maar wanneer Jagger in de spotlights treedt, pakt hij het groots aan. Tijdens het Stones-optreden in Hyde Park vertelde de frontman dat hij de avond ervoor bij een concert van Adele was gaan kijken. "Ik heb nog meer glitteroutfits dan zij heeft", vertrouwde hij het publiek toe.

The Rolling Stones in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 stonden The Rolling Stones met maar liefst 23 nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. De populairste track van de groep was Paint It Black, dat op de vijftigste plek stond.

Ster advertentie
Ster advertentie