NPO Radio 2 Top 2000

Hold The Line leidt tot Toto's doorbraak én een 'speciale band' met Nederland

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hold The Line leidt tot Toto's doorbraak én een 'speciale band' met Nederland

In een nieuwe aflevering van de Top 2000 a gogo neemt singer-songwriter David Paich je mee van de start van zijn muzikale carrière tot zijn eerste grote succes met Toto. Hij vertelt over de samenwerkingen met zijn vader en Boz Scaggs, hoe Toto groot werd en hun hit Hold The Line.

Als jonge muzikant heeft David Paich in zijn studio "wat deuntjes" opgenomen. "En ik vond dat het tijd was om er echt iets van te maken", vertelt de zanger en toetsenist. Aangespoord door zijn vrienden Steve Lukather en Joseph Williams brengt hij zijn eerste soloalbum uit.

Het muzikale talent heeft Paich niet van een vreemde. Zijn vader is jazzpianist en "een grote inspiratiebron" voor de zanger en toetsenist. "We hadden een goede band, een goede vriendschap, omdat we ook een muzikale connectie hadden, naast ze vader-zoonrelatie. We hebben heel lang samengewerkt, sinds m’n dertiende."

De aanloop naar Toto

En die jarenlange samenwerking zorgt ervoor dat Paich al op jonge leeftijd een indrukwekkend cv heeft. Zo werken vader en zoon samen aan het arrangement van een album voor Spirit en werken ze voor Seals & Crofts: "We hebben het arrangement voor Hummingbird voor ze gedaan. We waren de coproducenten van Got To Be Real van Cheryl Lynn. Dat werd een hitsingle. Hij heeft ook het arrangement van The Way We Were gedaan voor Barbara Streisand. Een prachtig nummer en ik mocht meespelen."

Als sessiemuzikant speelt Paich daarna eerst met Seals & Crofts en later met Boz Scaggs. "Samen hebben we het album Silk Degrees geschreven. Bij dat album had ik veel meer muzikale inbreng", vertelt de singer-songwriter. "Ik kreeg de kans om vanaf nul mee te schrijven met een artiest en om het nummer te arrangeren. Dat was opstapje naar Toto."

Met Toto tourt Paich vervolgens mee met Boz Scaggs. En daar merkt hij dat de band veel potentie heeft. "Platenbazen konden zien hoe het publiek op ons reageerde. We speelden niet als simpele sessiemuzikanten, maar we gedroegen ons als een band en dat was het begin van Toto. Mike Porcaro was onze bassist, Jeff Porcaro was de drummer. Het was onze middelbare school-bandje."

Hold The Line

Als de zanger zijn ouderlijk nest verlaat, komt de riff voor Hold The Line bij hem op. Paich speelt het deuntje 3 dagen lang op zijn kleine piano, tot grote ergernis van zijn buren. "Toen speelde ik het voor de band met wat tekst en een couplet. Dat is het eerste nummer dat we samen als band in de studio speelden."

Als dj Alfred Lagarde Hold The Line voor het eerst op de radio draait, levert dat Toto meteen een trouwe schare fans op. "We hebben onze carrière aan Big Al te danken", vertelt de muzikant. "Dus we hebben een speciale band met Nederland."

Bekijk hier de hele Top 2000 a gogo-minidocumentaire over Toto's David Paich:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toto in de NPO Radio 2 Top 2000

In de NPO Radio 2 Top 2000 staat Hold The Line van Toto op plek 301. In totaal staat de band 8 keer in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie