NPO Radio 2 Top 2000

4 Non Blondes' tijdloze boodschap achter What's Up

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 4 Non Blondes' tijdloze boodschap achter What's Up

Eendagsvlieg of niet, 4 Non Blondes scoren in de zomer van 1993 een tijdloze hit. De band domineert met What's Up wekenlang de Nederlandse hitlijsten.

"Wat gebeurt er?", denkt 4 Non Blondes-frontvrouw Linda Perry als ze What's Up schrijft. De zangeres beschrijft in het nummer hoe ze als 25-jarige – in werkelijkheid is ze dan pas 24 – net zoals veel leeftijdsgenoten haar leven op de rit probeert te krijgen. Maar ze voelt zich tegengehouden door instellingen en hoopt op verandering: "I pray every single day for revolution."

Tijdloze hit

Perry trapt dus tegen de gevestigde orde. Maar in de lyrics wordt niet verwezen naar specifieke instellingen, bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen of het politieke klimaat in 1993. En dat maakt de hit volgens bassist Christa Hillhouse zo tijdloos. "Het is de manier waarop het nummer mensen zich laat voelen", vertelt ze tegen Songfacts. "Het is een verbinding met de mensheid. Bepaalde eenvoudige liedjes, dat is wat ze doen. Er is daar een eerlijkheid die doorschijnt waar mensen zich mee kunnen identificeren."

Oplettende luisteraars hebben het misschien opgemerkt: de titel van het nummer wordt niet gezongen. Wel hoor je een aantal keer "what’s going on?" voorbij komen. Maar om verwarring met de hit van Marvin Gaye te voorkomen, kiest de band voor What’s Up.

Linda Perry's solo succes

What’s Up, de tweede single van hun debuutalbum van Bigger, Better, Faster, More, is in binnen- en buitenland dus een grote hit en blijft maar liefst 10 weken lang op de hoogste plek in de Top 40 staan.

Maar helaas blijkt What’s Up de enige hit voor 4 Non Blondes. In 1994 stapt Linda Perry uit de band. De naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar als producer en songschrijver is Linda Perry na haar tijd bij 4 Non Blondes solo zeker zo succesvol. Begin 2002 scoort P!nk met haar Get The Party Started een nog grotere hit dan What’s Up. Ook onder andere Christina Aguilera (Beautiful), Céline Dion (My Love) en Gwen Stefani (What You Waiting For) doen beroep op haar talenten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4 Non Blondes in de NPO Radio 2 Top 2000

4 Non Blondes staat in 2022 weer in de NPO Radio 2 Top 2000. What's Up is terug te vinden op plek 930.

Ster advertentie
Ster advertentie