NPO Radio 2 Top 2000

Eminem schreef Stan als 'een bericht aan fans' om zijn teksten niet letterlijk te nemen

foto: screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eminem schreef Stan als 'een bericht aan fans' om zijn teksten niet letterlijk te nemen

In 2000 scoren Eminem en Dido een grote hit met het nummer Stan. Het nummer vertelt het verhaal van een geobsedeerde fan.

Gedurende het hele nummer probeert de fan met Eminem te communiceren en omdat hij niet snel antwoord krijgt, wordt hij steeds bozer en gewelddadiger. Uiteindelijk verwerkt hij zijn teleurstelling door een moord-zelfmoord te plegen door zichzelf en zijn zwangere vriendin van een brug te rijden.

Verontrustende fanmail

De schokkende wending is dat Eminem aan het einde van het nummer toch besluit hem terug te schrijven. De rapper is zich bewust van Stans fragiele mentale gesteldheid, dus wanneer hij de brief schrijft, moedigt hij hem aan om geen 'gekke sh*t' te doen, zoals een man die hij op het nieuws had gezien had gedaan. Alleen om te beseffen dat de persoon op het nieuws inderdaad Stan was. Het nummer is geïnspireerd op de echte ervaringen van de rapper. Nadat hij verontrustende fanmail had ontvangen als reactie op zijn tweede album, The Slim Shady LP. Eminem schreef daarom het nummer Stan als een 'bericht aan fans' om zijn teksten niet letterlijk te nemen.

Credits

Voor het refrein van Stan is een geremixte sample van het eerste couplet van Dido's nummer Thank You uit 2000 gebruikt. Logischerwijs namen zowel de single als het album enorm in populariteit toe door het succes van Stan. Voor Stan krijgen naast Eminem nog twee andere songwriters (Dido en Paul Herman) songwriting credits. De productie van de track werd gedaan door DJ Mark the 45 King, een producer uit de Bronx in New York. In 2017 werd de term 'stan' een officiële toevoeging aan de Oxford English Dictionary. Het woord wordt gedefinieerd als 'een obsessieve fan van een beroemdheid of beroemd figuur'. Grappig feitje: Dido heeft haar eerste kind, geboren in juli 2011, de naam Stan gegeven. Hoewel ze zegt dat ze dat niet deed vanwege het nummer.

Luister hieronder naar het nummer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Parodie door Arjen Lubach en Janine Abbring

In 2001 werd een parodie op Stan uitgebracht met de titel Jelle. Het nummer is van het gelegenheidsduo Arjen Lubach (Slimme Schemer) en Janine Abbring (Tido) waarbij ze de Friese zanger Syb van der Ploeg in de maling nemen. Het nummer was als grapje gemaakt voor het Noorderslagfestival. Echter waren er zoveel enthousiaste reacties dat het duo besloot om het nummer ook officieel uit te brengen. Het nummer belandde uiteindelijk op plek drie in de Nederlandse Top 40.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stan in de NPO Radio 2 Top 2000

Sinds 2015 staat het nummer Stan van Eminem ft. Dido in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd hoe het nummer het door de jaren heen heeft gedaan? Bekijk hier de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie