NPO Radio 2 Top 2000

Bijna weggegooide hit: 'Kiss'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bijna weggegooide hit: 'Kiss'

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. 'Kiss' van Prince ging bijna de kluis in.

Bluesnummer

Er zijn een hoop nummers van Prince die nog steeds ergens op een stoffige plank in zijn studiocomplex in Paisley Park liggen, smekend om een keer uitgebracht te worden. Het nummer 'Kiss' van Prince is bijna hetzelfde lot beschoren. Het mag dan één van zijn grootste hits zijn, maar in eerste instantie voelt Prince er heel weinig voor. De top 3-hit uit 1986 begint als een akoestisch bluesnummer van amper een minuut lang.

Afdankertje

Medio jaren 80 is Prince met talloze projecten, nummers en albums bezig, waarvan maar ongeveer de helft echt het levenslicht ziet. Elpees als The Flesh en Dream Factory komen nooit uit. 'Kiss' dreigt tussen de wal en het schip te vallen tot de band Mazarati aan Prince vraagt om ze een liedje cadeau te doen. Mazarati is één van de protegés van Prince in de jaren 80 en krijgt het afdankertje 'Kiss' toegeschoven.

Van ruilen komt huilen

Prince is verbluft wanneer hij hoort wat Mazarati met zijn eenvoudige bluesliedje heeft gedaan. Hij vindt het resultaat zelfs zó geslaagd dat hij spijt heeft dat hij het weesnummer heeft afgestaan. De heren van Mazarati zijn Prince zo dankbaar voor zijn eerder bewezen diensten dat ze de opnames aan Prince overdragen, die er een gitaarstuk aan toevoegt en de tekst opnieuw (en een octaaf hoger) inzingt.

Die tweede Prince-film

'Kiss' wordt last-minute aan het album Parade toegevoegd, dat op 31 maart 1986 verschijnt. Parade dient als soundtrack bij de Prince-film Under The Cherry Moon. Platenmaatschappij Warner vindt 'Kiss' geen geschikte single en wil het nummer niet uitbrengen. Het is één van de eerste tekenen van de moeizame werkrelatie tussen Prince en Warner, maar de zanger krijgt zijn gelijk wanneer 'Kiss' toch op single verschijnt en zijn derde Amerikaane nummer 1-hit wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meerdere levens

'Kiss' is een klassieker, die zowel in de Top 2000 als De Zwarte Lijst te vinden is. Al zo'n twee jaar nadat 'Kiss' uit de reguliere hitlijsten verdwenen is, wordt het liedje opnieuw een hit. Nu in de versie van Tom Jones en de Britse formatie The Art Of Noise, dat ook top 10-hits scoort met 'Paranoimia' en 'Moments In Love'. Het liedje wordt vaker gecoverd, onder andere door Julia Roberts in de film Pretty Woman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie