NPO Radio 2 Top 2000

Legendarisch live: John Lennons eenmalige optreden met The Dirty Mac

foto: Screenshot Youtube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Legendarisch live: John Lennons eenmalige optreden met The Dirty Mac

John Lennon, Keith Richards, Eric Clapton en Mitch Mitchell in één band: het gebeurde tijdens de opnames voor TV-special The Rolling Stones Rock and Roll Circus.

The Rolling Stones verzamelden in december 1968 het neusje van de zalm van de Britse rockscene om te verschijnen op hun geplande tv-special, The Rolling Stones Rock And Roll Circus. Het project was oorspronkelijk bedacht door Mick Jagger als een manier om de nieuwe plaat Beggars Banquet te promoten. De Stones traden op met zes nummers waaronder Jumpin’ Jack Flash en Sympathy For The Devil. Maar de echte verrassing kwam toen de band The Dirty Mac werd geïntroduceerd.

Niemand minder dan John Lennon stelde de band samen naar aanleiding van de aan de Stones gewijde TV-special. Met bandleden als Eric Clapton, Keith Richards, Mitch Mitchell en hijzelf ontstond een ware supergroep. In 1968 tijdens de opnames van de TV-special nam de supergroep vol rock ’n roll-legendes een vertolking van het door Lennon geschreven Beatles nummer Yer Blues op.

Naast The Dirty Mac en de Stones zelf waren in de special ook The Who, Jethro Tull, Taj Mahal en Marianne Faithfull te zien.

Wie was erbij?

Niet veel mensen kunnen zeggen getuige te zijn geweest van het legendarische optreden. Het publiek bestond uit leden van de fanclub, winnaars van een wedstrijd en vrienden. Achteraf bleek het ook nog eens de laatste concertregistratie te zijn waarin Stones-gitarist Brian Jones met zijn eigen band te zien is. De gitarist verdronk zeven maanden na het optreden.

Quote

"Het was een geweldige opnamesessie, geloof ik, 36 uur of zoiets."

Keith Richards

Productienachtmerrie

De special was een productienachtmerrie, en veel apparatuur werkte niet naar behoren. The Stones betraden het podium pas om vijf uur 's ochtends, vijftien uur nadat de opnames waren begonnen. Niet gek dat ze zich flink uitgeput voelden, net als de productieploeg en het publiek. "Het was een geweldige opnamesessie, geloof ik, 36 uur of zoiets." zei Keith Richards in een statement. "Ik herinner me dat ik niets meer herinnerde tegen het einde, maar het was leuk. We werkten twee gevulde zalen af, speelden er één plat, het was te gek!" The Stones-zanger Mick Jagger was minder enthousiast. Hij was niet tevreden met de kwaliteit van de opnames en stond niet toe dat het zou worden uitgezonden. Of dat de echte reden was weten we niet. Er wordt ook gespeculeerd dat The Who, die net terugkwam van een tournee, de Stones overtroffen had met hun show. Misschien dat Jagger de echte reden ooit nog met ons deelt.

Na bijna dertig jaar uit de kluis

In 1996, 28 jaar later en nadat de beelden weer tevoorschijn waren gekomen lijkt Jagger toch van gedachten te zijn veranderd en wordt het album The Rolling Stones Rock and Roll Circus uitgebracht, inclusief video opnames. Gelukkig waren de beelden goed bewaard gebleven, al bleek een deel te zijn ontdekt in een schuur in Engeland. Omdat The Dirty Mac na de opnames nooit meer samen op het podium zijn verschenen wist het algemene publiek pas jaren na het evenement van het bijzondere optreden van deze supergroep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Rolling Stones in de NPO Radio 2 Top 2000

Met maar liefst 23 nummers is The Rolling Stones een van de grootste leveranciers voor de NPO Radio 2 Top 2000. Paint It Black was in 2021 de hoogste notering op plek 50.

Ster advertentie
Ster advertentie