NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Muscle Shoals uitgroeide tot ‘hit capital of the world’

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Muscle Shoals uitgroeide tot ‘hit capital of the world’

De Muscle Shoals studio in Alabama groeide in de jaren 60 van de vorige eeuw tot dé plek waar hits gemaakt werden. In Top 2000 a gogo vertellen Percy Sledge en sessiegitarist Jimmy Johnson hoe het was om te werken in de studio.

When a Man Loves a Woman van Percy Sledge was een van de songs uit Muscle Shoals, die de studio op de kaart zette. “Ik was een groentje, ik wist niets van labels. Ik kwam net van de katoenvelden in Alabama af”, vertelde de zanger in 2011 over de opnames van die eerste song. “Ik had nooit verwacht dat dit eruit zou komen.”

Meer dan hits

De nummers uit Muscle Shoals, waar naast Percy Sledge ook artiesten als Wilson Pickett, Etta James en Arthur Conley songs opnemen, worden meer dan simpelweg hits. Het zuiden van de Verenigde Staten is in de jaren 60 nog altijd sterk gesegregeerd, maar op Muscle Shoals werken witte en zwarte muzikanten samen.

“We waren als een familie. Ze hebben me kracht gegeven, en zelfvertrouwen”, vertelt Sledge. Jimmy Johnson, sessiegitarist van huisband The Swampers, zegt: “Onze muziek heeft meer tegen rassenscheiding gedaan dan Amerikaanse ambassadeurs over de hele wereld.”

Bekijk de aflevering van Top 2000 a gogo hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie