NPO Radio 2 Top 2000

Anneke van Giersbergen boekt pas decennia later Top 2000-succes met The Gathering

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Anneke van Giersbergen boekt pas decennia later Top 2000-succes met The Gathering

In 1995 brengt The Gathering single Strange Machines uit op het album Mandylion. Pas in 2020 komt het nummer binnen in de NPO Radio 2 Top 2000. In 2021 stijgt de track met 650 noteringen naar de 945e plek.

De broers Hans en René Rutten richten in 1989 samen met Bart Smits de band The Gathering op. Hugo Prinsen Geerligs, Jelmer Wiersma en Frank Boeijen haken aan en de concertagenda begint langzaam vorm te krijgen. In 1992 brengt de band debuutalbum Always... uit, waarmee ze een aantal festivalshows in de wacht slepen. Toch heeft de band nog niet hun perfecte eigen geluid gevonden. Een aantal bandleden is niet tevreden over het geluid van The Gathering en besluiten de groep te verlaten. Een nieuwe samenstelling en een nieuw album leveren alles behalve wat ze hoopten op: stevige kritiek.

Nieuwe zangeres gevonden in Anneke

De band tekent in 1995 bij een nieuw label en gaat in zee met zangeres Anneke van Giersbergen. De doorstart blijkt een succes en dat wordt doorgezet als de band in dat jaar het album Mandylion uitbrengt. Met Annekes prachtige zangstem weet ze met de band het grote publiek te bereiken. Een van de singles van de plaat, Strange Machines, wordt onverwacht een bescheiden hitje. Dat onverwachts kan de drummer beamen, hij noemde het nummer 'een onmogelijke single.' Het nummer haalt de Top 40 niet, maar bereikt wel de vijfde plaats in de Tipparade. Op Pinkpop 1996 brengt de band het nummer live ten gehore.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beste Zangers

De zangeres stapt in 2007 uit The Gathering om haar eigen band Agua de Annique te starten. Met die formatie staat ze onder anderen in het voorprogramma van Within Temptation en later gaat ze op tour met IJslandse band Árstíðir. In 2021 mag Anneke haar zangkunsten aan het Nederlandse publiek laten horen in het tv-programma Beste Zangers. Haar deelname ontroert mensen niet alleen, het zorgt ook voor een bijzondere verschuiving in de NPO Radio 2 Top 2000: 25 jaar na de release van Strange Machines komt het nummer voor het eerst binnen in de lijst. In 2021 stijgt het nummer maar liefst met 650 plekken naar de 945e positie.

The Gathering in 2022

De band is na het vertrek van Anneke gewoon doorgegaan. Ze gaan op zoek naar een andere zangeres en schrijven nieuwe muziek. Er verschijnen meerdere albums en als de zangeres wederom opstapt, last de band een pauze in na twee jubileumconcerten in 2015. De band bracht dit jaar voor het eerst in negen jaar nieuwe muziek uit. In De Keiharde Podcast praten de bandleden uitgebreid over de afgelopen periode, hun fanbase in het buitenland, de totstandkoming van de nieuwe songs en het opnameproces van het nieuwe album. (Fun fact: Anneke is zelf een tijdje co-host geweest in diezelfde podcast).

Anneke van Giersbergen Zingt Kate Bush

The Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen staat binnenkort in het theater met de voorstelling Anneke van Giersbergen Zingt Kate Bush. Anneke is groot fan van Kate Bush en heeft een show gemaakt rondom haar levensverhaal en natuurlijk al haar prachtige tracks. Anneke zingt de songs op haar eigen manier en probeert daarbij de schoonheid te laten zien van Kate's liedjes, terwijl ze vertelt wat de zangeres en de teksten voor haar betekenen. Annemieke Schollaardt sprak met de zangeres over deze tour.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Gathering in de Top 2000

Strange Machines uit 1995 van The Gathering staat in Top 2000 lijst 2021 op nummer 945. Bekijk hier de statistieken van Strange Machines in Top 2000.

Ster advertentie
Ster advertentie