NPO Radio 2 Top 2000

Ben E. King over Stand By Me: 'Het was een liefdeslied voor mijn vrouw'

foto: screenshot YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Ben E. King over Stand By Me: 'Het was een liefdeslied voor mijn vrouw'

Ben E. King vertelt over de start van zijn carrière met The Drifters en de inspiratie voor Stand By Me in een reportage van Top 2000 a gogo uit 2006.

"Ik was pas getrouwd", vertelt Ben E. King. "Ik had een titel die alles uitdrukte wat ik wilde zeggen. Ik had 't in een mum van tijd geschreven. Echt heel snel." King neemt Stand By Me op nadat hij in 1960 The Drifters verlaat. Zijn reputatie als soloartiest is hiermee direct gevestigd.
"De ene regel volgde op de andere. Zonder enig probleem. Het was een liefdeslied voor mijn vrouw." Het nummer wordt later in de gelijknamige film Stand By Me gebruikt, waarin acteur River Phoenix de hoofdrol speelt. Door het succes van de film komt Stand By Me opnieuw hoog in de hitlijsten terecht.

'Ik liep de deur uit. Stomkop die ik was'

In het interview heeft King het natuurlijk ook over zijn tijd bij The Drifters. "Ik heb maar 2,5 jaar in de Drifters gezeten", vertelt hij. Hij werd vervolgens soloartiest. "Niet omdat ik dat zelf wilde." King legt in de Top 2000 a gogo uit dat The Drifters op tournee waren toen een bandlid toevallig een contract had gezien van één van hun concerten. Ze waren boos en wilden loonsverhoging. Wie mocht het gesprek voeren? King. "De manager zei: 'Als je ontevreden bent, kun je vertrekken'. Ik keek niet om naar de anderen. Ik ging ervan uit dat ze wel mee zouden gaan." Echter was dit niet het geval. "Ze gingen niet met mij mee. Ik liep de deur uit. Stomkop die ik was."

King had nooit een solocarrière overwogen, maar toch is hij het avontuur aangegaan. Luister hieronder naar hoe dat ging:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Danny Vera covert Stand By Me

Tijdens de opening van de stemweek van de NPO Radio 2 Top 2000 in 2021 laat Danny Vera een prachtige cover horen van Stand By Me horen. Bekijk hieronder de video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie