NPO Radio 2 Top 2000

Dire Straits brengt publiek in Sydney in trance met Brothers In Arms

foto: Still YouTube
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Dire Straits brengt publiek in Sydney in trance met Brothers In Arms

Dire Straits wist met het in 1985 verschenen Brothers in Arms een van hun bekendste platen af te leveren. Ook de aansluitende tour, waarbij 2,5 miljoen fans de band in actie zien, wordt een enorm succes. Op de slotavond van de concertreeks in Sydney zorgt de groep rond Mark Knopfler voor een memorabele uitvoering van de titelsong van het album.

De Britse band speelt in totaal zo'n 250 concerten op de tour rond Brothers in Arms, waarbij hits als Private Investigations, Money For Nothing en natuurlijk de titeltrack op de setlist staan. In Australië is de band een grote hit, zo groot dat ze in Sydney maar liefst zestien dagen achter elkaar optreden, een maand later terugkeren en daar de tour eindigen.

Brothers In Arms

26 april 1986 is de allerlaatste show van hun Brothers In Arms-tour in Sydney. Wie niet bij de show kan zijn kan het concert vanaf de bank te bekijken, maar het echte spektakel is voor het aanwezige publiek. De grote menigte juicht de band toe wanneer de laatste tonen van Tunnel Of Love klinken. De lichten dimmen, maar het gejoel blijft aanwezig. Verscholen in een flink rookgordijn start Dire Straits de bekende klanken van Brothers In Arms.

Brothers In Arms staat op het gelijknamige album en is geïnspireerd door de Falklandoorlog, die in 1982 plaatsvindt tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië. De twee landen strijden om de Falklandeilanden bij het Zuid-Amerikaanse land. Die staan onder Brits bezit, maar worden door Argentinië ingenomen. Voor dit nummer kruipt Mark Knopfler in de huid van een stervende soldaat, die het sterven voor dit conflict zinloos noemt. Het is een intiem nummer waar tijdens het optreden in Sydney geen poespas bij komt kijken. Door een simpele spotlight wordt de aandacht volledig gevestigd op Knopfler die rustig met zijn gitaar het nummer speelt. Met zijn rauwe stem weet hij de aandacht van het publiek vast te houden en wanneer het nummer is afgelopen komen ze uit hun trance en klinkt er een oorverdovend gejuich.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dire Straits in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Dire Straits veertien keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De band staat met Brothers In Arms op plek 18 en dat is dan ook direct hun hoogst genoteerde nummer in de lijst der lijsten.

Ster advertentie
Ster advertentie