NPO Radio 2 Top 2000

Futuristisch televisie-optreden Kraftwerk

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Futuristisch televisie-optreden Kraftwerk

Herzlichen Glückwunsch! Ralf Hütter, de zanger van de Duitse band Kraftwerk, viert zijn zeventigste verjaardag!

Bij Venlo over de grens

Geloof het of niet, maar één van de grondleggers van de moderne popmuziek is geboren in het Duitse stadje Krefeld, een paar kilometer over de grens bij Venlo. Daar komt op 20 augustus 1946 Ralf Hütter ter wereld. Samen met kompaan Florian Schneider is hij één van de vaandeldragers van de zogenaamde krautrock, wanneer de twee in 1970 een album uitbrengen onder de naam Kraftwerk. Hütter ontwerpt ook de (i)conische hoesafbeelding: een gestreepte verkeerspion.

Pioniers

De muziek van Hütter en Schneider lijkt dan nog niks op de geheel elektronische muziek die Kraftwerk een paar jaar later als kwartet (in een steeds wisselende samenstelling) maakt. De heren zijn verantwoordelijk voor één van de eerste synthesizerhits wanneer de single 'Autobahn' in 1975 veelvuldig op de radio wordt gedraaid. Ze worden mede daardoor gezien als de pioniers van de synthpop, new wave, techno en house.

Ins Fernsehen

Het nummer 'Das Model' wordt in de meeste landen uitgebracht in de Engelstalige versie 'The Model', maar doet internationaal niet zo veel. Het is in december 1978 alleen in Nederland een bescheiden hitje. 'The Model' wordt pas echt bekend wanneer het in 1982 wordt gekoppeld aan 'Computer Love'. De single staat op nummer 1 in de Britse Top 40. Ook in Duitsland wordt 'The Model' dan eindelijk een top 10-hit. Kraftwerk speelt het in 1982 op de West-Duitse tv, in een programma met de nog altijd populaire Thomas Gottschalk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie