NPO Radio 2 Top 2000

Legendarisch Live: Iron Maiden voor een kwart miljoen uitzinnige Brazilianen

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Legendarisch Live: Iron Maiden voor een kwart miljoen uitzinnige Brazilianen

In de jaren negentig is het een komen en gaan van nieuwe bandleden bij Iron Maiden, maar de gloriedagen worden in 2001 in ere hersteld wanneer zanger Bruce Dickinson en gitarist Adrian Smith Rio de Janeiro op z’n kop zetten.

De Britse heavymetalband Iron Maiden wordt als een van de invloedrijkste groepen in zijn genre gezien en weet zelfs tot het grote publiek door te dringen dankzij hitsingles als Wasted Years en Can I Play With Madness. Het album Somewhere In Time staat in 1986 op de tweede plek van de albumlijst, gesandwicht tussen BZN en Madonna, en twee jaar later klimt ook Seventh Son Of A Seventh Son tot de tweede plek. Dit album wordt van de eerste plaats geweerd door het zevende album van Toto.

Bang in het donker

Wanneer Iron Maiden in 1992 het album Fear Of The Dark uitbrengt, heeft meestergitarist Adrian Smith de band al verlaten. De plaatverkoop valt tegen, met slechts een 36e positie in de verkooplijst, al brengt het album wel een bescheiden hitje voort in de vorm van Be Quick Or Be Dead. Het titelnummer verschijnt een jaar daarna op single in een liveversie, die in Helsinki wordt opgenomen. Na het verschijnen van het livealbum A Real Live One stapt zanger Bruce Dickinson op.

Rock In Rio

Ook zonder Dickinson en Smith blijft de band vrolijk albums uitbrengen (en zelfs een pc-game), maar de verkoopresultaten blijven achter. In het jaar 2000 keren de twee verloren zonen terug voor het album Brave New World. En met succes: het wordt de best scorende plaat van de groep in twaalf jaar tijd. Fans zijn verguld om deze line-up van Maiden live aan het werk te zien en nergens meer dan op Rock In Rio, waar de band 250.000 enthousiaste Brazilianen tegenover zich heeft. Het optreden dat Iron Maiden daar in 1985 gaf, trok overigens 350.000 bezoekers.

Lekker griezelen in het donker met Iron Maiden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Iron Maiden in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2020 staat Iron Maiden drie keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Benieuwd naar het stijgen en dalen van haar nummers in de lijst? Check dan onze statistieken!

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie