NPO Radio 2 Top 2000

Yello plukt nog steeds de vruchten van oude hit 'Oh Yeah'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Yello plukt nog steeds de vruchten van oude hit 'Oh Yeah'

Boris Blank, de creatieve motor achter de Zwitserse electronica band Yello, vertelt het ontstaan van zijn muzikale werkwijze en het ontstaan van het nummer 'Oh Yeah'.

Yello werd in 1979 opgericht in Zürich, Zwitserland en bestaat uit Dieter Meier en Boris Blank. Toen Yello zijn intrede deed in de muziek, was vooral punk heel populair. Boris moest niks van punkmuziek of de punkbeweging hebben: "In die tijd gaf niemand elektronische muziek een kans. Ze zeiden: dit is gewoon iets tijdelijks wat over een jaar weer weg is."

In de lokale muziekwinkel werd hij dan ook vreemd aangekeken als hij vroeg om synthesizers. "Als ik de winkel binnenkwam, dacht de verkoper 'Nee hè, hij weer. Laat hem binnen en doe de deur dicht.' Ze wilden het niet horen. Toen we een beetje succes hadden met ons eerste album Solid Pleasure, zei die man: 'Boris, welkom. We hebben een nieuw apparaat, probeer maar.' Toen accepteerden ze die elektronische muziek ineens wel en werd het hip."

'Oh Yeah'

Boris vertelt in de Top 2000 a gogo dat echo’s hem altijd hebben gefascineerd en hij daarom een Revox A77-bandrecorder kocht. Daarmee nam hij verschillende sporen op om ze vervolgens over elkaar te leggen. Hij experimenteerde graag met geluiden. "Bij elke nummer doe ik een beetje van dit en een beetje van dat", vertelt Boris. Als hij eenmaal tevreden was, riep hij Dieter om de vocalen te bedenken. Toch kwam het idee voor de tekst van 'Oh Yeah' bij Boris zelf vandaan: "Ik zei tegen Dieter 'We doen niet een couplet, dan een refrein en dan weer een couplet. Laten we proberen om het hele nummer alleen 'oh yeah' te zeggen.'" Dieter was niet gelijk overtuigd over het nummer, maar werd toch overgehaald. "We plukken er nog steeds de vruchten van, want veel mensen willen het gebruiken voor een reclame of een film. Hierdoor blijft Yello bestaan, want we verkopen niet meer zoveel albums."

Hoe zag de muzikale werkwijze van Yelllo eruit? Je ziet het in de Top 2000 a gogo:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie