NPO Radio 2 Top 2000

Eagles over 'Hotel California'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Eagles over 'Hotel California'

Er zijn veel theorieën over, maar Don Henley, Glenn Frey en Don Felder leggen uit waar 'Hotel California' nu écht over gaat.

Quote

'Hotel California' beschrijft de dunne lijn tussen de Amerikaanse droom en de Amerikaanse nachtmerrie.

Don Henley

Kerstsingle

Het is inmiddels veertig jaar oud, dat prachtige album Hotel California van Eagles. 'New Kid In Town' is in 1976 de eerste single van die elpee, gevolgd door het door Don Henley gezongen titelnummer. De single 'Hotel California' is indertijd helemaal niet zo'n grote hit als je misschien zou denken: in de Nationale Hitparade komt 'ie niet hoger dan nummer 6. Toch is het de op één hoogstgenoteerde Eagles-hit in Nederland: alleen de kerstsingle 'Please Come Home For Christmas' doet het beter, met nummer 5 als piekpositie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mexicaanse reggae

'Hotel California' ontstaat op de gitaar van Eagles-lid Don Felder, als een instrumentaal akoestisch nummer. Felder stuurt een cassettebandje met circa vijftien muzikale ideeën, waaronder deze zogenaamde 'Mexican Reggae', naar Don Henley en Glenn Frey, die er een volwaardig nummer omheen schrijven. De tekst is grotendeels geschreven door Henley, als commentaar op de Amerikaanse samenleving en de muziekindustrie. "Het beschrijft de dunne lijn tussen de Amerikaanse droom en de Amerikaanse nachtmerrie", legt hij uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie