NPO Radio 2 Top 2000

The Police kondigt reünie aan met Roxanne bij de Grammys in 2007

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Police kondigt reünie aan met Roxanne bij de Grammys in 2007

De reünietournee die The Police in 2007 en 2008 deed, was een van de meest winstgevende concertreeksen aller tijden. Bekijk hier hoe het Britse trio tijdens de Grammys voor het eerst in jaren samen op het podium speelt.

De Grammys in 2007 openen met tien simpele woorden die de aanwezigen in het Staples Center in Los Angeles (en miljoenen tv-kijkers over heel de wereld) in extase brengen: "Ladies and gentlemen, we are The Police and we're back." Na die korte aankondiging van frontman Sting zet het Brits/Amerikaanse trio een van hun grootste hits, Roxanne, in.

Reünieshows

Het optreden bij de Grammys is het startschot van een even onverwachte als lucratieve reünietournee van The Police. De band stopt in 1986, op het hoogtepunt van de roem, met optreden, om vervolgens langzaam uit elkaar te vallen. Sting neemt succesvolle soloplaten op en drijft steeds verder van bandleden Stewart Copeland en Andy Summers af. Incidentele optredens zijn er nog wel, zoals op de bruiloft van Sting in 1992 en wanneer de groep in 2003 wordt toegevoegd aan de Rock and Roll Hall of Fame, maar een volledige tour vindt niet meer plaats.

Tot aan 2007, dertig jaar na de oprichting van The Police. In januari beginnen de geruchten over een hereniging van het drietal al rond te gonzen, en op 11 februari worden ze bevestigd tijdens de Grammys. Tussen mei 2007 en augustus 2008 geeft The Police 151 optredens, waarmee ruim 360 miljoen dollar in het laatje gebracht wordt.

Bekijk hieronder de beelden van Roxanne tijdens de Grammys.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wachten op Sting

Met de reünietournee komt de langgekoesterde wens van Summers en Copeland uit; zij proberen al een tijd om weer als trio met Sting op het podium te staan. "Andy en ik proberen al jaren een manier te bedenken om nummers van The Police te spelen op een manier die niet vreselijk klinkt", vertelt Copeland rond die tijd aan Billboard. "We houden van de liedjes, we spelen graag samen, maar Sting wil niet. Natuurlijk kan het geen The Police zijn zonder Sting, dus wat konden we doen?"

Maar nadat de zingende bassist, die als solo-artiest enorm scoort met nummers als Fragile en Fields of Gold, de boot lang af heeft gehouden, besluit plotseling toch toe te happen. Naar eigen zeggen wordt hij op een ochtend wakker en besluit hij dat het een goed idee is. "Als je me een week voordat ik die beslissing nam ernaar had gevraagd", zegt Sting in 2007 tegen Rolling Stone, "dan had ik gezegd dat je gek bent. Maar wat de doorslag gaf, was dat ik dacht: wat zou mensen verrassen? Wat zou mij verrassen? Verrassen is alles, en het heeft de jongens zeker verrast."

Naast Summers en Copeland, blijken er genoeg mensen dolblij te zijn met de beslissing van Sting. De 151 optredens tellende reünietournee, die ook de Johan Cruijff ArenA aandoet, is een doorslaand succes bij zowel fans als bij de pers.

Laatste optreden

The Police eindigt de tour in augustus 2008 met een optreden in Madison Square Garden in New York. Tijdens die show brengt de band een ode aan twee andere rocktrio's die niet lang hebben bestaan, door Sunshine of Your Love van Cream en Purple Haze van The Jimi Hendrix Experience aan de setlist toe te voegen. De avond eindigt met een uitvoering van Next To You (de openingstrack van de debuutplaat van The Police), gevolgd door het "That's all, folks"-deuntje uit de Looney Tunes. Dat blijkt zo te zijn: sinds die show uit 2008 heeft The Police nooit meer een optreden gegeven.

Bekijk hieronder de door een fan geschoten beelden van de afsluiting van dat allerlaatste concert:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Police in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 is The Police acht keer te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Every Breath You Take op plek 285 is het hoogst genoteerde nummer.

Ster advertentie
Ster advertentie