NPO Radio 2 Top 2000

Niet Of Nooit Geweest brengt Acda en De Munnik van het theater naar de hitlijsten

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Niet Of Nooit Geweest brengt Acda en De Munnik van het theater naar de hitlijsten

Niet Of Nooit Geweest was Acda en De Munniks eerste en tevens ook grootste hit. Het was een van dé zomerhits van het jaar 1998. De single is onderdeel van het meest succesvolle album van de mannen, Naar Huis.

Ondanks dat het nummer nooit een nummer 1-notering heeft behaald, betekende dit voor de mannen wel hun grote doorbraak. De single stond maar liefst 22 weken in de top van de Nederlandse hitlijsten. Net zoals vele nummers van de singer-songwriters gaat ook deze single over liefde, verdriet en het kwijt zijn van je eigen identiteit.

Vreemdgaan

Met het nummer schetst het duo een tragisch beeld van een romantische ontmoeting tussen twee mensen die al een relatie hebben. "Ik draag een ring, maar ik heb jou nooit getrouwd", verwijst Thomas Acda naar de hoofdpersoon die al getrouwd is, maar toch valt voor iemand anders. In een later couplet blijkt dat ook de andere persoon al een relatie heeft: "Twee mensen eerder al verbonden, al die verliefdheid, wat een zonde. We zijn het allebei maar willen het niet zijn".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wanneer Niet Of Nooit Geweest in de zomer van 1998 de hitlijsten bestormt, is Acda en De Munnik nog vooral bekend als kleinkunstduo, dat cabaretshows maakt waarin ze conferences afwisselen met liedjes. Die liedjes verzamelen ze in eerste instantie op hun naamloze debuutalbum, gevolgd door Naar Huis, waarvan Niet Of Nooit Geweest afkomstig is. Op de single horen we naast de twee zangers nog meer bekende gezichten uit het theater. Zo zit acteur en cabaretier Kasper van Kooten achter het drumstel en wordt het hammondorgel bespeeld door Diederik van Vleuten, bekend van tv-programma's als Studio Spaan en de theatervoorstellingen die hij met Erik van Muiswinkel (en als soloartiest) maakte.

Een belangrijke factor in het succes van Niet Of Nooit Geweest is óók iemand met een achtergrond in de cabaretwereld: Jack Spijkerman. Hij presenteert in de jaren 90 de Steen en Been Show op 3FM, en kent Thomas Acda als redactielied van tv-programma Spijkertijd. Spijkerman besluit Niet Of Nooit Geweest regelmatig in zijn radioprogramma te draaien, waardoor Acda en De Munnik ook buiten de theaterzalen steeds meer bekendheid krijgen. Tot een nummer 1-hit komt het nét niet, Céline Dions Titanic-titelsong My Heart Will Go On houdt het duo van de bovenste plaats af.

Naar huis

Niet Of Nooit Geweest was de eerste single van het album Naar Huis. Die tweede plaat bevatte de liedjes uit theaterprogramma Life is what happens to you while you're busy making other plans, een verwijzing naar de songtekst van Beautiful Boy van John Lennon. Het duo steekt de liefde voor de voormalige Beatle sowieso niet onder stoelen of banken: de van Naar Huis afkomstige single Laat Me Slapen (een andere vroege hit voor Acda en De Munnik) gaat over de moord op Lennon in december 1980.

Daarnaast bevat Naar Huis de hoogste notering voor Acda en De Munnik in de NPO Radio 2 Top 2000 in de vorm van Het Regent Zonnestralen. Op die song, een vervolg op Als Het Vuur Gedoofd Is, bezingt het duo het lot van Herman, die aan het eind van dat vorige liedje leek te overlijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afscheid

Het duo, dat al ontstond in 1989 op Kleinkunstacademie in Amsterdam, kondigde in 2014 aan te gaan stoppen. Reden voor de breuk lag bij Paul de Munnik, hij wilde zijn leven niet langer in het middelpunt van de belangstelling leiden. Dit zorgde voor veel teleurstelling bij hun fans. Ze sloten hun glansrijke carrière in maart 2015 af in Koninklijk Theater Carré. Achteraf bleek dit niet hun laatste samenwerking. De mannen brachten in 2021 samen met Maan en Typhoon het nummer Nu Ik Je Weer Zie uit.

Volg de NPO Radio 2 Top 2000

De beste, leukste en mooiste liedjes ooit hoor je van 25 t/m 31 december in de Top 2000! Je volgt de lijst der lijsten via radio, tv en online. Bekijk de lijst van dit jaar.

>> KLIK HIER OM DE LIJST VAN 2022 TE BEKIJKEN <<

Ster advertentie
Ster advertentie