NPO Radio 2 Top 2000

'Have You Ever Seen The Rain' over de breuk van Creedence

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. 'Have You Ever Seen The Rain' over de breuk van Creedence

'Have You Ever Seen The Rain' van Creedence Clearwater Revival komt uit in 1970 als onderdeel van het album Pendulum. In 1971 verschijnt het nummer als op zichzelf staande single en omvat het uiteenvallen van Creedence.

Een succesvol nummer betekent voor een band vaak juist meer roem en grootsheid. Dat mocht voor Creedence Clearwater Revival niet baten.

Spanning in de band

'Have You Ever Seen The Rain' komt in een tijd waar de bandleden van CCR onderling problemen doormaken. John Fogerty schrijft het nummer namelijk wanneer zijn broer Tom op het punt staat de band te verlaten. Er heerst op dat moment een algehele spanning in de band. Tijdens een interview met Rolling Stone magazine in 1993 vertelt John: "Het nummer gaat over het dreigende uiteenvallen van Creedence. Het beeld dat wordt geschetst is dat je op een hele heldere, zonnige dag ook regen kunt hebben." De regel: "Have you ever seen the rain coming down, sunny day?" verwijst naar het vertrek van Tom terwijl CCR juist zijn hoogtepunt doormaakte. Tom Fogerty verlaat de band uiteindelijk in 1971, net nadat het album Pendulum met hitsingle 'Have You Ever Seen The Rain' uitkomt.

Andere betekenis

Voor John verandert de betekenis van het nummer in de loop der tijd. Tijdens een show in Arizona in 2012 kondigt hij het nummer namelijk als volgt aan: "Deze track schreef ik oorspronkelijk over iets heel droevigs dat in mijn leven afspeelde, maar ik weiger verdrietig te zijn. Dit liedje doet me nu namelijk denken aan mijn kleine meid Kelsy. Elke keer als ik het zing denk ik aan haar." Het is voor John zijn favoriete nummer allertijden, ook al schreef hij hetzelf. Om het 50-jarig jubileum van Creedence te vieren, brengt de band in 2018 een nieuwe videoclip voor de track uit.

Bekijk hieronder de videoclip van 'Have You Ever Seen The Rain' uit 2018:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Night Of The Proms

In 2010 staat John Fogerty op het podium van Night Of The Proms in ons eigen kikkerlandje. Hij deelt het podium dat jaar onder anderen met Boy George en Barry Hay. Hij voert een prachtige versie van 'Have You Ever Seen The Rain' uit, onder begeleiding van een band en natuurlijk het knap staaltje werk van de harmonie.

Bekijk hieronder 'Have You Ever Seen The Rain' tijdens Night Of The Proms:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

'Have You Ever Seen The Rain' van Creedence Clearwater Revival eindigt in 2019 op plek 139 van de Top 2000. In totaal staat de band dit jaar 13 keer in de lijst.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie