NPO Radio 2 Top 2000

Vijf dingen die je nog niet wist over 'Smells Like Teen Spirit' van Nirvana

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vijf dingen die je nog niet wist over 'Smells Like Teen Spirit' van Nirvana

29 jaar geleden, op 10 september 1991, werd 'Smells Like Teen Spirit' van Nirvana als single uitgebracht. Lees hier vijf dingen die je nog niet wist over het nummer.

Achter ieder nummer zitten verschillende leuke feitjes verborgen. Zo ook achter het nummer 'Smells Like Teen Spirit', afkomstig van het veelbesproken studioalbum Nevermind.

1. Van deodorant naar songtitel

Kurt Cobain had begin jaren negentig een relatie met Tobi Vail, bandlid van Bikini Kill. Kathleen Hanna zat ook in de band en trok daarom regelmatig met Kurt op. Op een avond had Kathleen met een vilstift op de muur 'Kurt Smells Like Teen Spirit' geschreven. Toen Kurt de volgende ochtend wakker werd en dit zag, meende hij dat het sloeg op anarchie, rebellie en revolutie. Dit was echter een misverstand. Kathleen bedoelde namelijk dat hij rook naar de deodorant Teen Spirit die zijn vriendin Tobi droeg. "Ik wist pas maanden na het uitbrengen van de single dat deze deodorant bestond", vertelde Kurt in Come As You Are: The Story Of Nirvana.

2. De vernieling van de set was niet gepland

Kurt haalde inspiratie voor de videoclip uit zijn lievelingsfilm Over The Edge. Er kwamen veel figuranten op de videoclip af. Twee dagen van tevoren hadden ze flyers uitgedeeld in de hoop dat er mensen mee wilden werken. Hier kwamen zoveel mensen op af, dat ze een deel hebben moeten wegsturen. Diegene die erbij waren, hebben aan het eind van de opname de set vernield. Dit zat niet in de choreografie, maar omdat de figuranten zo'n twaalf uur bezig waren, waren ze er helemaal klaar mee. Uiteindelijk werd toegestaan dat ze zich helemaal mochten laten gaan, wat complete vernieling veroorzaakte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3. Nirvana schrapte het nummer het liefst

'Smells Like Teen Spirit' werd een enorme hit. Hoewel het nummer werd grijsgedraaid op de radio's, weigerde de band het nummer te spelen tijdens optredens of speelden ze het enorm slecht. Ze hadden er namelijk een hekel aan dat het nummer nieuw publiek trok, het was geen echt 'Nirvana-publiek'. Door de hit steeg Nirvana tot grote hoogte. Dit was de laatste plek waar de band, en vooral Kurt Cobain, had willen zijn. Het nummer 'Smells Like Teen Spirit' gaat over de door hem verachte cultuur van het conformisme. Maar door Nevermind ging Nirvana daar juist bijhoren. "Iedereen heeft zoveel aandacht besteed aan het nummer", aldus Cobain in een interview met Rolling Stone. "Ik denk dat er zo veel andere nummers zijn die ik heb geschreven die net zo goed zijn of zelfs beter, zoals het nummer 'Drain You'."

4. Imitatie van de Pixies

Kurt was enorm fan van de Pixies en hij heeft toegegeven dat het nummer een poging was om de Pixies te imiteren. "Ik probeerde eigenlijk de Pixies na te apen. Ik voelde mij zo verbonden met die band dat ik er eigenlijk in had moeten zitten, of op zijn minst in een Pixies-coverband", vertelt hij. Achteraf waren de bandleden toch bang dat het nummer teveel op de Pixies zou lijken en hebben ze zelfs getwijfeld of ze het nummer zouden uitbrengen. Maar wat vonden de Pixies hiervan? In een interview met leadgitarist Joey Santiago in Japan Times zei hij: "Nirvana is geweldig, omdat ze de fakkel droegen die we lieten vallen. De leden van de Pixies kunnen er zeker trots op zijn dat ze een andere band hebben geïnspireerd."

5. Het is het enige nummer op Nevermind waarbij alle bandleden worden vermeld als schrijver

Een paar weken voordat ze het album Nevermind gingen opnemen, schreef Kurt Cobain 'Smells Like Teen Spirit'. Toen hij het nummer aan de rest van de band liet horen bestond het alleen uit de bekende gitaarrif en de vocale melodie van het refrein. Bassist Krist Novoselic vond het belachelijk. Kurt liet de band de riff anderhalf uur lang spelen. Novoselic begon de riff langzamer te spelen waardoor drummer Dave Grohl inspiratie kreeg om een drumbeat te creëren. Dit zorgde ervoor dat dit het enige nummer was waar alle drie de bandleden als schrijver werden benoemd.

Luister hieronder naar 'Smells Like Teen Spirit':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

In 2019 staat Nirvana met 'Smells Like Teen Spirit' op plek 37 in de Top 2000. Benieuwd naar andere noteringen van Nirvana in de lijst? Of hoe hun muziek zich door de jaren heeft bewogen in de lijst? Bekijk hier de statistieken.

Foto omslag: screenshot clip


Ster advertentie
Ster advertentie