NPO Radio 2 Top 2000

David Bowies China Girl is een tikkeltje racistisch, met de beste bedoelingen

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. David Bowies China Girl is een tikkeltje racistisch, met de beste bedoelingen

In 1983 brengt Britse zanger David Bowie zijn vijftiende studioalbum uit: Let’s Dance. Naast het gelijknamige nummer staat ook China Girl op dit album. Het nummer is snel razend populair, maar doet ook flink wat stof opwaaien.

Zeg je China Girl, dan zeg je David Bowie. Maar het nummer wordt mede geschreven én eerder uitgebracht door Iggy Pop. Pop schrijft de tekst over een Vietnamese vrouw voor wie hij een enorm zwak heeft, maar wie getrouwd is met een Franse zanger. Het nummer en de clip lokken aardig wat reacties uit. Bowie wil met het nummer de verhoudingen tussen het oosten en het westen benadrukken.

De boodschap is simpel

In de videoclip bij het nummer zet Bowie zichzelf neer als westerse macho, om de perceptie van het oosten vanuit westerlingen te laten zien, vol stereotypen. Hij steekt hiermee de draak met talloze westerse mannen die een superioriteitsgevoel hebben tegenover Aziatische vrouwen en hen als lustobject zien. In een interview met Rolling Stone in 1983 noemt hij de clip ‘heel simpel’ en ‘heel direct’ tegen racisme. “De boodschap is heel erg simpel – racistisch zijn is verkeerd!” De clip wint de prijs voor beste videoclip door een mannelijke artiest bij de allereerste MTV Music Video Awards in 1984, en verslaat hiermee Thriller van Michael Jackson. In de laatste scène van de clip ligt Bowie met Nieuw-Zeelandse actrice Geeling Ching naakt in innige houding in de branding van de zee. De clip wordt vanwege deze scène verbannen in meerdere landen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bakken potentie

De originele versie van het nummer staat op Iggy Pops debuutalbum The Idiot uit 1977, dat commercieel weinig succes heeft. Als Bowie met Chic-producer Nile Rodgers de studio induikt, oppert de Britse zanger om zijn eigen versie van China Girl op te nemen. Iggy Pop heeft het financieel zwaar en kan het duwtje in de rug wel gebruiken, en daarnaast vindt Bowie het zonde dat het nummer, dat volgens hem bakken potentie heeft, niet de erkenning krijgt die het verdient. Na een flinke discussie met Bowie en de totstandkoming van het bekende Aziatisch-getinte gitaarrifje, ontwaakt er een vlammetje in Rodgers. De twee gaan aan de slag. De gitaarsolo wordt ingespeeld door Amerikaanse bluesgitarist en -zanger Stevie Ray Vaughan. Hij speelt tevens ook de rest van de gitaar in op Bowie’s album Let’s Dance, dat, mede door China Girl, een enorm succesvol album wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

David Bowie in de NPO Radio 2 Top 80’s

In 2023 staat Bowie 8 keer in de NPO Radio 2 Top 80’s. Zijn hoogste notering is Under Pressure samen met Queen, op plek 3. China Girl staat op plek 87. Van 5 t/m 9 februari hoor je de beste nummers uit de 80’s voorbijkomen tijdens de NPO Radio 2 Top 80’s.

Ster advertentie
Ster advertentie