NPO Radio 2 Top 2000

Simple Minds' Belfast Child biedt hoop in een hopeloze tijd

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Simple Minds' Belfast Child biedt hoop in een hopeloze tijd

Simple Minds brengt in 1989 Belfast Child uit: een hoopvol nummer in een onrustige tijd waarin The Troubles Noord-Ierland onder de duim hebben.

Schotse rockband Simple Minds ontstaat in 1977 in Glasgow. Leadzanger Jim Kerr en zijn bandleden maken al bijna 50 jaar muziek samen, maar staan slechts twee keer op plek 1 in de Nederlandse hitlijsten. Een van deze noteringen is Belfast Child: een krachtig pleidooi voor vrede dat de jarenlange onrust in Noord-Ierland bezingt.

Enniskillen

In 1987 pleegt het Iers Republikeinse Leger (IRA) een aanslag bij het oorlogsmonument in de Noord-Ierse plaats Enniskillen. Het is Remembrance Sunday, vergelijkbaar met de Nederlandse Dodenherdenking. 11 mensen overlijden direct en zo’n 65 mensen raken gewond. Jim Kerr is met zijn Simple Minds op tour in de Verenigde Staten als hij over de aanslag hoort. Het raakt hem diep en zet hem aan het denken. Niet veel later ligt de tekst voor Belfast Child klaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hart onder de riem

Kerr predikt woede, pijn en rouw in een tijd van ongelofelijke onrust in Noord-Ierland. “In het tweede deel van Belfast Child probeer ik me te verplaatsen in Noord-Ierse mensen die geliefden zijn verloren. Ik probeer over de waanzin, het verdriet en de leegte te praten. Ik wil niet zeggen dat ik alle antwoorden heb, maar ik heb wel wat vragen te stellen”, vertelt hij in een interview met Q Magazine in 1989. Het Belfast child dat hij bezingt is de belichaming van hoop op betere tijden. Het is een hart onder de riem voor de talloze Noord-Ieren die hun huis ontvlucht zijn en geliefden verloren zijn in het conflict. Een lichtpuntje in een grimmige tijd.

Quote

One day we'll return here, when the Belfast child sings again

Simple Minds

Volksnummer

De muziek van Belfast Child leent Kerr van traditioneel Iers volksnummer She Moved Through The Fair. Hij hoort het nummer een paar dagen na de bomaanslag en voelt meteen dat hij er iets mee moet doen. Het nummer draait om iets verliezen wat je dierbaar is, wat hand in hand lijkt te gaan met de songtekst van de mannen van Simple Minds. Het volksnummer is talloze keren gecoverd, waaronder door Ierse zangeres Sinéad O’Connor. Beluister haar betoverende versie hieronder, waarin 'she' trouwens veranderd is in 'he'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NPO Radio 2 Top 80's

Van 5 t/m 9 februari staat NPO Radio 2 in het teken van de jaren ’80. Vijf dagen lang hoor je de mooiste nummers uit de 80’s voorbijkomen. Lees hier meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie