Artiest

Simple Minds

  1. Artiestenchevron right
  2. Simple Minds
Schotse band die met name in de jaren '80 een aantal grote hits scoort met o.a. 'Alive And Kicking', 'Sanctify Yourself', 'All The Things She Said' en 'This Is Your Land'. De Simple Minds staan twee keer op 1 in Nederland, met 'Don't You (Forget About Me)' en 'Belfast Child'. Met Lou Reed nemen de Simple Minds het nummer 'This is your land' op. Als het bij een artiest onmogelijk is om de volledige discografie te behandelen zonder een lijvig artikel te schrijven, is het wel Lou Reed.

Ian Cranna

De jongemannen nemen een demo op, die al snel wordt opgemerkt door Ian Cranna, journalist van NME. Dit levert de Simple Minds veel media-aandacht op en al snel worden ze beschouwd als een van de heetste nieuwe bands uit Schotland. De Simple Minds tekenen een contract bij Zoom Records, dat onderdeel is van Arista. 

Albums

Kerr en Burchill zijn liefhebbers van de glamrock uit de jaren '70 en Duitse avant-garde. Dat is duidelijk hoorbaar op het debuutalbum Life In A Day uit 1979 en opvolger Real To Real Cacophony. Beide albums zijn geen commercieel succes, maar vestigen wel de band’s naam. Pas op het derde album, Empires And Dance, dat in 1980 uitkomt, weet de band een eigen geluid te ontwikkelen: een combinatie van symfonische muziek en een stevige dansbeat. Ook zijn de eerste tekenen van een hang naar mystiek zichtbaar, evenals de Schotse identiteit. De single ‘I Travel’ groeit uit tot een hit in het club circuit. In 1981 verruilt de band Arista voor Virgin Records en gaan de heren de samenwerking aan met producer Steve Hillage. Dit levert Sons And Fascination en Sister Feelings Call op, die gezamenlijk worden uitgebracht. 

Definitieve doorbraak

Pas met de single ‘Promised You a Miracle’, van het sfeervolle album New Gold Dream uit 1982 volgt de definitieve doorbraak van de Simple Minds. Het nummer is een grote hit en markeert de bands overgang van cultband naar publiekslieveling. Een periode van lang touren breekt aan, onder andere als voorprogramma van The Pretenders, waarmee de basis wordt gelegd voor de doorbraak in de Verenigde Staten. Met producer Steve Lillywhite neemt de band een jaar later haar zesde album op, getiteld Sparkle In The Rain, met de hits ‘Waterfront’ en ‘Speed Your Love To Me’. 

Don't You (Forget About Me)

De wereldwijde doorbraak volgt uiteindelijk in 1985 met de single ‘Don’t You (Forget About Me)’. Het nummer, geschreven door Keith Forsey en Steve Schiff, komt van de soundtrack van de immens populaire jongerenfilm The Breakfast Club. Het is een grote internationale hit en staat ook in Nederland op nummer 1. Het optreden van de band op het legendarische Live Aid Concert wordt alom beschouwd als een van de hoogtepunten. 

Once Upon A Time

Het album Once Upon A Time uit is een enorm succes en de singles ‘Sanctify Yourself’, ‘Alive and Kicking’ en ‘All The Things She Said’ zijn grote hits in Nederland. De wereldtournee die volgt wordt gedocumenteerd op het dubbele live-album Live In The City Of Lights, waarna Kerr een bezinningspauze inlast.

Belfast Child

De Simple Minds zijn nog wel te zien op het Nelson Mandela tribute in Londen in 1988. Uiteindelijk blijven alleen Burchill, Kerr en MacNeil over, maar de band komt sterk terug met het rustige en controversiële ‘Belfast Child’. Het is de voorloper van het door Trevor Horn (o.a. Seal) geproduceerde album Streetfighting Years

Goud in Nederland

Dan verlaat ook MacNeil de band en wordt de Simple Minds nog slechts gevormd door het vriendenduo Kerr en Burchill, aangevuld met sessiemuzikanten. In 1991 verschijnt Real Life. Het album wordt niet goed ontvangen door de pers, maar is wel binnen een week goud in Nederland en levert de hit ‘Let There Be Love’ op.

She's A River

In 1995 verschijnt Good News From The Next World, een bombastisch album vol mainstream popsongs met symfo-invloeden. Met ‘She’s A River’ scoren de Simple Minds wederom een hit in Nederland. In het voorjaar staan ze in een uitverkochte Statenhal in Den Haag. Ook treedt de band op tijdens het jaarlijks terugkerende muziekevenement Night Of The Proms.

Albums

Op het in 1998 verschenen album Neapolis probeert de band terug te keren naar hun elektronische roots van begin jaren '80, maar het levert geen succes op. De Simple Minds tekenen bij Eagle Records en brengen in 2001 het album Neon Lights uit, met covers van bijvoorbeeld Neil Young. In 2002 verschijnt het album Cry en de Simple Minds zijn wederom onderdeel van de commerciële, maar zeer succesvolle Night Of The Proms concerten.

Graffiti Soul

In 2009 komt het nieuwste album Graffiti Soul uit, met als eerste single 'Rockets'. In dat jaar staan de Simple Minds onder andere op Pinkpop Classic in Landgraaf.