NPO Radio 2 Top 2000

Bijna weggegooide hit: 'Home'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Bijna weggegooide hit: 'Home'

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. 'Home' van Dotan was lang een twijfelgevalletje.

Onverwacht succes

Het is één van de grootste hits van eigen bodem van de laatste jaren: 'Home' van singer-songwriter Dotan. We kunnen het inmiddels allemaal dromen, dat bezwerende liedje met zijn dromerige zang en pulserende ritme, maar zowel Dotan als zijn platenmaatschappij hebben aanvankelijk hun bedenkingen bij 'Home'. Geheel onverwacht blijkt het nummer, dat te vinden is op het Dotans tweede studioalbum 7 Layers, een onverwacht groot succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Magische vibe

Hoewel Dotan Harpenau in het voorjaar van 2011 al een top 10-hit scoort met 'This Town', floppen alle singles daarna. Zelfs 'Fall', de eerste single van 7 Layers, weet in eerste instantie de hitlijsten niet te halen. Wat moet dan de opvolger worden? Niemand hoort in 'Home' een hit, want het zou 'te apart', 'te alternatief' en 'te lang' zijn. Dotan zelf twijfelt ook, tot hij het voor het eerst in Paradiso zingt. "Tijdens het eerste refrein voelde je een soort magische vibe", zegt hij in het AD. "Na afloop was het eerst heel lang stil. En dan dat applaus!"

Hoogste binnenkomer

Het blijkt een meesterzet om 'Home' als single uit te brengen. Het liedje staat in de zomer van 2014 vier weken op nummer 1 in de Mega Top 50, het wordt gebruikt in de reportages rondom het WK en de ramp met de MH17, wordt door 3VOOR12 als Song van het Jaar bekroond en het is in 2014 de hoogste binnenkomer in de Top 2000, op nummer 82. Zelfs op de dansvloer ontkom je niet aan Dotan, nadat Tiësto een remix van 'Home' maakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reclamecampagne

Na het enorme succes van 'Home' wordt de single 'Fall' opnieuw uitgebracht en bereikt dan de 24e plek in de Mega Top 50. Het album 7 Layers blijft het goed doen qua verkopen, al duurt het dertien maanden voor de eerste plek in de albumlijst wordt behaald. 'Home' is zo'n succes dat een telecomprovider een sound-a-like, oftewel een bijna identiek klinkend liedje, gebruikt in een reclamecampagne. Daar is Dotan zelf niet zo blij mee, dus dat spotje verdwijnt alweer heel snel.

Ster advertentie
Ster advertentie