NPO Radio 2 Top 2000

In Ms. Jackson vertelt Outkasts André 3000 zijn kant van het verhaal

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. In Ms. Jackson vertelt Outkasts André 3000 zijn kant van het verhaal

"I'm sorry Ms. Jackson. Oh, I am for real". Ter ere van de verjaardag van Outkast-zanger André 3000 duiken we vandaag in het verhaal achter een van de beste hip-hop heartbreak ballads ooit: Ms. Jackson.

Ms. Jackson is geen verzonnen personage, maar blijkt een pseudoniem voor niemand anders dan de moeder van R&B- en hiphopzangeres Erykah Badu, die eigenlijk Ms. Kolleen Maria Wright heet. Zanger André Benjamin is namelijk de vader van Erykah's zoon Seven Sirius Benjamin. Hij liet zijn gezin al na 2 maanden in de steek omdat hij verliefd werd op een andere vrouw.

'Sorry'

Met Ms. Jackson wil André zijn kant van het verhaal vertellen. Hij heeft het gevoel dat hij alleen maar als een slechte vader wordt neergezet en dat er niet naar hem geluisterd wordt. Volgens André zou Badu hem met opzet van hun kind hebben weggehouden. Niet dat André zichzelf ziet als heilig boontje, de zanger weet dat hij ook fouten heeft gemaakt. Maar om zijn excuus daarvoor aan te bieden tegenover de moeder van Badu, vindt hij maar lastig. In the Atlanta Journal-Constitution vertelt hij waarom hem dat in Ms. Jackson wel lukt. "Ik was waarschijnlijk nooit naar buiten gegaan om tegen de moeder van Erykah te zeggen: 'Het spijt me voor wat er is gebeurd.' Maar muziek geeft je de kans om te zeggen wat je wilt zeggen."

Boos is 'Ms. Jackson' na het horen, voor zover ze dat in eerste instantie was, helemaal niet meer. "Haar moeder vond het geweldig", vertelt André. "Ze zei: 'Waar is mijn publicatiecheque?.'"

Erykah's kant van het verhaal

Erykah is heel beschermend als het aankomt op haar kinderen en haar privéleven. Toch onthult ze tijdens de Chelsea Lately-show in 2010 dat dit klopt. "Het was haar (mijn moeders) kans op roem. Ze kreeg een airbrushed 'Ms. Jackson'-shirt, de bobblehead. Het stond op haar screensaver. Ze had de beltoon. Dit was haar kans, dus ik liet haar gewoon begaan." En 'Ms. Jackson' zelf doet er nog een schepje bovenop in een interview met Okayplayer met de woorden: "Ik ben helemaal dol op Andre Benjamin als persoon."

Erykah vertelt haar kant van het verhaal in Green Eyes, het laatste nummer op de plaat Mama’s Gun. "My mind says "move on". My heart lags behind. But I don't love you anymore", zingt ze. Zelfs als haar intuïtie aangeeft dat het beëindigen van de relatie met André de juiste stap is, houdt ze nog steeds van de Outkas-zanger.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Outkast in de NPO Radio 2 Top 2000

Outkast is in 2022 2 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000, met Ms. Jackson op plek 1807. Benieuwd hoe de nummers van Outkast het door de jaren heen hebben gedaan in de Top 2000? Bekijk het in de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie