Muzieknieuws

André 3000 verrast met soloalbum vol fluitmuziek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. André 3000 verrast met soloalbum vol fluitmuziek

Voormalig Outkast-lid André 3000 betreedt een nieuw tijdperk. De Amerikaanse rapper, acteur en producer brengt vandaag zijn debuut soloalbum New Blue Sun uit. En wie een verwacht een rapplaat te openen, heeft het flink mis.

New Blue Sun is een 87 minuten durend album vol experimentele fluitmuziek.

Lange pauze

Met Outkast brengen André en Big Boi in 12 jaar tijd 6 studioalbums uit. Ze herdefiniëren zuidelijke hiphop, verkopen 20 miljoen platen en winnen 6 Grammy's. Maar na Idlewild uit 2006 gooit het duo de handdoek in de ring.

Daarna blijft het lange tijd relatief stil rondom André 3000. Niet dat de Amerikaan stil zit. Hij speelt mee in films en series, speelt met een eigen kledinglijn en is te gast op albums van grote namen als Frank Ocean, Kanye West en Drake. Af en toe duikt er een gerucht op over studiosessies met grote producers, maar het langverwachte eigen werk blijft uit. "Het is altijd gemakkelijker om het feest van iemand anders bij te wonen dan je eigen feest te geven", vertelt de rapper tijdens het maken van een documentaire over de totstandkoming van zijn langverwachte soloalbum tegen The Guardian.

'Eerlijkheid en schoonheid'

17 jaar na het debuut van zijn laatste Outkast-album is de rapper dan toch terug. Maar in de tussentijd zijn André’s prioriteiten verschoven. En dat is te horen op het nieuwe album. "Naarmate je ouder wordt, worden eerlijkheid en schoonheid belangrijker dan wat dan ook", vertelt André, die lang heeft nagedacht over wat hij op deze wereld wil achterlaten als hij er niet meer is.

En uit die lange overpeinzingen, jarenlang fluitspelen en advies van collega's Tyler, The Creator en Frank Ocean rolt uiteindelijk een 87 minuten durende plaat met zowel minimalistische als experimentele muziek. André kiest niet voor zijn gebruikelijke instrument, namelijk zijn stem. Maar hij bespeelt diverse blaasinstrumenten, waaronder de contrabasfluit, bamboefluiten en Maya-fluiten. "New Blue Sun is een stukje schoonheid. Het is waardevoller voor mij dan nog een rap over hoe dope ik ben of hoe knap dit meisje is."

Ben je benieuwd geworden naar New Blue Sun? Hieronder luister je de volledige plaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Outkast in de NPO Radio 2 Top 2000

Met Outkast is André 3000 in 2022 2 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000, met Ms. Jackson op plek 1807. Benieuwd hoe de nummers van Outkast het door de jaren heen hebben gedaan in de Top 2000? Bekijk het in de statistieken.

Ster advertentie
Ster advertentie