NPO Radio 2 Top 2000

Vernietigende drugsverslaving staat centraal in Metallica's Master of Puppets

foto: Bullet-Ray
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Vernietigende drugsverslaving staat centraal in Metallica's Master of Puppets

Metallica’s Master of Puppets is een toonaangevend album in de metalwereld. In de titeltrack staan de gevaren van een drugsverslaving centraal.

De negatieve bijwerkingen van drugsgebruik staan centraal in Master of Puppets. "Het nummer gaat over de omschakeling bij het gebruik van drugs. In plaats van dat jij controle hebt over de drugs, neemt drugs de controle over jou," vertelt zanger James Hetfield in een interview met Trasher Magazine in 1988. De duistere songtekst vat het vernietigende effect van een drugsverslaving samen:

Quote

Taste me you will see, more is all you need, dedicated to how I’m killing you

Een van de beste

Master of Puppets is het derde album van Metallica. Het album was de laatste met bassist Cliff Burton, wie omkwam bij een busongeluk in Zweden tijdens de Damage Inc. tour in 1986. Rolling Stone bekroont het album met de tweede plek op de lijst van de honderd beste metal albums ooit gemaakt.

De titeltrack valt op door de vlammende start, die opgevolgd wordt door een brug waarin gitaristen James Hetfield en Kirk Hammett harmonieus samenspelen. Na dat klassiek klinkende deel schakelt Master of Puppets weer om in razendsnelle trash metal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen single

Ondanks het feit dat Master of Puppets uitgroeit tot een van de bekendste tracks van 1986, is het nummer nooit uitgebracht als single. Platenlabels zagen metal als een niche, waarin niet genoeg geld te verdienen viel.

Dat idee verdween toen er razendsnel vijfhonderdduizend exemplaren van het Master of Puppets-album over de toonbank gingen. Daarnaast scoren artiesten als Guns N' Roses en Mötley Crüe enorme hits met stevige gitaarmuziek. Wanneer Metallica in 1988 met opvolger ...And Justice for All komt, is er dan ook wel interesse om One uit te brengen als single en een videoclip op te nemen voor het nummer.

Pinkpop

In 2014 speelde de metalband op Pinkpop. Noodweer dreigde roet in het eten te gooien, maar het weerhield de mannen niet van optreden. Ze beginnen een uur later, maar spelen vervolgens twee uur lang de sterren van de met donderwolken gevulde hemel. Ook Master of Puppets kwam voorbij:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Metallica in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Metallica elf keer in de lijst. Nothing Else Matters is de hoogste notering op plek 8. Master of Puppets is terug te vinden op 65.

Ster advertentie
Ster advertentie