NPO Radio 2 Top 2000

Hoe Kate Bush het Spookslot in de Efteling op magische wijze opende

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe Kate Bush het Spookslot in de Efteling op magische wijze opende

Nu de laatste dagen van het Spookslot in de Efteling naderen, blikken we terug op de opening van de attractie. Een 19-jarige Kate Bush trad in 1978 op in het attractiepark.

Eerder deze week kwam naar buiten dat het Spookslot na de zomer uit de Efteling verdwijnt. Het attractiepark in Kaatsheuvel ondergaat een flinke verandering, waarbij het bekende gebouw plaats moet maken voor een nieuwe overdekte attractie.

Daarmee verdwijnt een van de oudste attracties van de Efteling: het Spookslot opende zijn deuren in 1978. Om internationale publiciteit te trekken werd Kate Bush, destijds een van de nieuwste popsensaties, uitgenodigd voor een optreden in het park.

Kate Bush

In een door de TROS gemaakte special, die uitgezonden werd op 12 mei 1978, zong de 19-jarige Bush zes nummers in het park, waaronder bekende hits als Moving, Wuthering Heights en The Man With the Child in His Eyes.

De special gold niet alleen als promotie voor het Spookslot, maar ook voor The Kick Inside, het in februari 1978 verschenen debuutalbum van Bush. Bekijk de beelden hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

AVROTROS onderzoekt of het mogelijk is om voor de sluiting van het Spookslot opnieuw samen te werken met Bush. Dat lijkt een lastige opgave te worden: de zangeres leidt een teruggetrokken bestaan, en stond in 2014 voor het laatst op het podium met haar Before the Dawn-concertreeks. Dat waren Bush’ eerste optredens in 35 jaar tijd.

Gewilde grafsteen

Sinds de Efteling bekendmaakte het Spookslot te gaan sluiten, meldden een flink aantal fans van Kate Bush zich bij het attractiepark. De reden: een souvenir uit de tuin van het spookslot. De tv-special van haar optreden in de Efteling opende met een shot van een grafsteen met de naam van de zangeres erop, die in de jaren die volgden altijd in de tuin is blijven staan.

Fans van de zangeres hopen die macabere souvenir over te nemen van het attractiepark. De Efteling heeft echter al bekendgemaakt de zerk waarschijnlijk te schenken aan een museum.

foto: YouTube still

De grafsteen van Kate Bush in de Efteling

Kate Bush in de NPO Radio 2 Top 2000

Kate Bush was zes keer te horen in de NPO Radio 2 Top 2000 van 2021. Haar hoogste notering was voor Wuthering Heights, dat op plek 139 stond.

Ster advertentie
Ster advertentie