NPO Radio 2 Top 2000

Hilarisch telefoongesprek leidde tot auditie Brian Johnson bij AC/DC

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hilarisch telefoongesprek leidde tot auditie Brian Johnson bij AC/DC

Toen de oorspronkelijke AC/DC-zanger Bon Scott in 1980 overleed, besloot de band op zoek te gaan naar een nieuwe zanger. Brian Johnson werd gebeld, maar die had er aanvankelijk weinig trek in.

Het gaat AC/DC, met succesalbum Highway to Hell op zak, begin 1980 voor de wind. Maar dan slaat het noodlot toe: frontman Bon Scott overlijdt na een avond stappen aan alcoholvergiftiging. De overgebleven leden van de Australische band blijven vertwijfeld achter, maar besluiten toch om door te gaan. AC/DC overleeft de dood van hun originele zanger niet alleen, de band wordt dankzij het album Back In Black zelfs groter dan ooit.

In een video-interview wordt Brian Johnson gevraagd het verhaal te vertellen over hoe hij de opvolger werd van Bon Scott. "Het was een vreemde dag", weet de rockvocalist nog. Hij was thuis in Newcastle, in het noorden van Engeland, toen de telefoon ging. "Ik nam op en ik hoorde een mevrouw met een Duits accent." Toen Johnson vroeg wie het was, zei de dame in kwestie: "Ziss I canon say."

Geen geld en geen zin

De telefoniste nodigde Johnson uit om naar Londen te komen om auditie te doen voor een band waarvan ze de naam niet mocht noemen. Johnson antwoordde dat hij met zijn toenmalige band Geordie zo weinig geld verdiende dat hij het niet de moeite waard vond om helemaal naar het zuiden van Engeland af te reizen als hij niet wist waar het voor was.

Scheiße!

De mevrouw aan de andere kant van de lijn wilde hem wel de initialen van de band geven waarvoor hij auditie zou doen. "A.C. und zee D.C.", aldus de telefoniste. Toen Johnson vroeg of ze AC/DC bedoelde, besefte de mevrouw met het Duitse accent dat ze per ongeluk de anonieme opdrachtgever had verklapt. "Scheiße, ik heb teveel gezegd!" In het onderstaande interview vertelt Johnson hoe het verder verliep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met Brian Johnson in de gelederen brengt de band een ode aan zijn overleden voorganger zoals alleen AC/DC dat kan. Back In Black is een plaat waarop duidelijk stilgestaan wordt bij de dood van Bon Scott, zonder ook maar een moment zoetsappig of sentimenteel te worden. Vanaf opener Hells Bells tot aan het afsluitende anthem Rock And Roll Ain't Noise Pollution vormt het krassende stemgeluid van Johnson een uitstekende toevoeging aan de gortdroge gitaarriffs van Angus en Malcolm Young.

En het hield niet op met Back In Black. Met Johnson in de band blijft AC/DC tot op de dag van vandaag een van de grootste bands ter wereld. De frontman moest de band tijdelijk verlaten vanwege gehoorproblemen (en in die periode werd hij tijdelijk vervangen door Axl Rose), maar in 2020 keert hij terug bij de groep.

In gesprek met Angus Young

Eind vorig jaar kwam er een nieuw album uit van AC/DC, getiteld Power Up. Wouter van der Goes videobelde toen met AC/DC-gitarist Angus Young om over de totstandkoming van dat album te kletsen. "Sommige nummers waren hele goede AC/DC-ideeën, maar hebben we nooit op een plaat uitgebracht", legt de gitarist uit. "Toen we in 2016 klaar waren met touren en ik het even rustig aandeed, besloot ik door alle ideeën heen te gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie