NPO Radio 2 Top 2000

Het verhaal achter I Can't Make You Love Me van Bonnie Raitt

foto: YouTube still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Het verhaal achter I Can't Make You Love Me van Bonnie Raitt

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertelt songwriter Mike Reid je het verhaal achter I Can't Make You Love Me van Bonnie Raitt!

Nooit een levensdoel gehad

In zijn huis midden in de bossen vertelt Reid dat hij nooit een levensdoel gehad heeft: "Ik kreeg een beurs voor de universiteit en speelde American Football. Op de persconferentie van mijn presentatie stond er een vleugel." Reid kan het niet laten om er een stukje op te spelen: "Het is waarschijnlijk de enige keer in de geschiedenis dat een American Football speler op zijn eerste persconferentie piano speelt. Ik deed een stuk van Chopin. Ze dachten vast: 'Wat heeft die vent?'"

Riatt is in eerste instantie niet enthousiast

Als de songwriter zijn demo van I Can't Make You Love Me af heeft, zitten er drie namen in zijn hoofd. Reid: "Ik dacht aan Bette Midler, Linda Ronstadt of Bonnie Raitt." Hij stuurt de demo naar Riatt, maar die is niet zo enthousiast. Reid vertelt: "Ze zou het na ons telefoontje op zich in laten werken. Toen ze ernaar geluisterd had, wilde ze wel meewerken. Ze was gewoon de perfecte zangeres voor dit nummer."

Quote

Ik heb geleerd om minder snel te leven. Dan krijg je oog voor alle geweldige dingen om je heen.

Mike Reid

Krantenartikel als basis voor nummer

I Can't Make You Love Me ontstaat op een dag nadat Reid zijn kinderen naar school heeft gebracht. Hij vertelt: "Ik las een krantenartikel over een man die zijn vrouw en gezin kwijt was geraakt. Er stond: 'Je kunt een vrouw niet van je laten houden als ze niet wil'. Ik begon te spelen en stelde me het leven van die man voor. Iedereen weet hoe het voelt om van iemand te houden die niet van jou houdt." Het nummer heeft Reid een wijze levensles gebracht: "Ik heb geleerd om minder snel te leven. Dan krijg je oog voor alle geweldige dingen om je heen. Dat heeft me gaande gehouden als songwriter."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 a gogo over I Can't Make You Love Me hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie