NPO Radio 2 Top 2000

George Ezra schrijft Budapest over een stad die hij nog nooit heeft bezocht

foto: Bullet-Ray van Olphen
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. George Ezra schrijft Budapest over een stad die hij nog nooit heeft bezocht

In 2013 breekt singer-songwriter George Ezra door met zijn catchy hit Budapest; een ode aan een stad die hij op het moment dat hij het nummer schrijft nog nooit heeft bezocht.

De Engelse zanger George Ezra Barnett verhuist in 2011 naar Bristol om zich op de muziek te focussen. Al snel stopt hij met zijn studie aan het prestigieuze Brighton Institute of Modern Music en begint hij meer en meer op te treden in lokale pubs.

Contract

Maar pas als hij zijn muziek online zet, begint het balletje echt te rollen. "Ik heb een video op YouTube gezet en een paar verschillende platenlabels hebben contact opgenomen”, vertelt Ezra in een Q&A met American Songwriter. "Ze wilden me allemaal ontmoeten. Het was best gek hoe snel het allemaal ging." Uiteindelijk tekent de dan 18-jarige zanger bij Columbia Records, de platenfirma van Ezra’s idool Bob Dylan.

In oktober 2013 brengt de zanger zijn eerste EP Did You Hear The Rain? uit. Daarop staat ook zijn doorbraakhit Budapest. En dit aanstekelijke nummer groeit al snel uit tot een klassieker.

Reisplannen in het water

Net zoals een aantal andere nummers op zijn debuutalbum, gaat Budapest over een backpacktrip door Europa. Ondanks dat Budapest op zijn route ligt, bereikt hij de stad niet. "Wat er met Budapest is gebeurd, is dat ik toevallig in Zweden stopte, toen de finale van het Eurovisie Songfestival aan de gang was", vertelt hij later tegen The Sun. Tijdens de finale van het evenement zit hij met wat nieuwe vrienden in het park. "We werden dronken en ik miste mijn trein naar Boedapest."

Boedapest bereikt hij dus nooit, maar de onvergetelijke reis door Europa zorgt uiteindelijk wel voor een wereldwijde hit. "We hadden geen geld en verbleven in goedkope hostels en Airbnbs. Ik besloot het Budapest te noemen omdat ik er nog nooit was geweest en het klonk als een magische plek."

Emotionele lading

De setting die Ezra schetst in het nummer - "My house in Budapest. My hidden treasure chest. Golden grand piano. My beautiful castillo. For you, you, I’d leave it all" - staat symbool voor hoop, liefde en de bereidheid om risico's te nemen voor een speciaal iemand.

"Het gaat erom weg te zijn van degene van wie je houdt. In mijn geval was ik 4 maanden weg van mijn vriendin, reisde ik door Europa en jaagde ik mijn droom om muziek te maken na", vertelt hij tegen The Daily Mail. "De teksten zijn vrij droevig, maar de melodie heeft een positieve energie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

George Ezra op Concert at SEA

Van 22 juni t/m 24 juni vindt Concert at SEA plaats en NPO Radio 2 is er het hele weekend bij. George Ezra reist vrijdag 23 juni af naar Zeeland. Houdt voor de mooiste foto's, video's en sfeerbeelden Instagram en Facebook in de gaten!

Ster advertentie
Ster advertentie