Naar homepage
Top 2000

Britney Spears’ eerste hit was onschuldiger dan hij leek

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Britney Spears’ eerste hit was onschuldiger dan hij leek

In het najaar van 1998 breekt Britney Spears door met Baby One More Time. De Amerikaanse popster scoort een gigantische hit met het nummer, waarvan het refrein eigenlijk is gebaseerd op een foute vertaling.

Britney Spears is pas 16 jaar als haar album Baby One More Time uitkomt. Het gelijknamige nummer wordt later een van de best verkochte singles aller tijden. En dat terwijl het nummer oorspronkelijk niet eens geschreven is voor Spears, maar voor TLC, bekend van onder andere Waterfalls en No Scrubs. De meidengroep wijst het nummer af, omdat zij er geen potentie in zien. Platenlabel Jive heeft Britney Spears kort daarvoor ontdekt in de musicalwereld en besluit haar te contracteren. Jive neemt een paar R&B-nummers met Britney op, maar deze komen niet van de grond. Met het album Baby One More Time slaat de popzangeres een nieuwe weg in.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Ik wist dat dit een geweldig liedje was. Het was weer eens iets anders en dat vond ik erg tof”, vertelt Britney Spears in 2018 in een interview met The Guardian. “Toch blijft het altijd spannend hoe een liedje ontvangen gaat worden.” Die spanning blijkt onterecht: Baby One More Time wordt drie keer platina en staat in bijna alle landen bovenaan de hitlijsten.

Verkeerde vertaling
Lang is er verwarring over de betekenis van de songtekst van Baby One More Time. De oorspronkelijke titel van het liedje is namelijk Hit Me Baby One More Time, wat letterlijk vertaald ‘sla me nog een keer’ betekent. Het nummer wordt geschreven door de Zweedse producer Max Martin, die ook bekend is van de nummers Blinding Lights van The Weeknd en I Kissed A Girl van Katy Perry. Hij dacht dat het Engelse ‘hit’ bellen betekende. Het Amerikaanse platenlabel van Britney Spears kent de betekenis natuurlijk wel, en besluit het nummer daarom de titel …Baby One More Time te geven.

Begin van een veelbelovende carrière
En zo scoort Spears een enorme hit met deze eerste single. Daar blijft het niet bij: in de daaropvolgende jaren bereikt Spears grote successen met nummers als Oops!… I Did It Again en Toxic. Niets lijkt een geslaagde carrière in de weg staan, maar door persoonlijke problemen raakt haar carrière in het slop.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechtszaak
Anno 2021 is Britney Spears weer veel in het nieuws. Het leven van de Amerikaanse wordt momenteel namelijk overschaduwd door een rechtszaak. Britney staat sinds 2008 door onder meer een publieke ineenstorting onder curatele van haar vader. Hij beheert haar vermogen en mag bepalen waar Britneys’ dochter verblijft. Dat curatorschap wil de Amerikaanse zangeres nu aanvechten.

Foto: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie