NPO Radio 2 Top 2000

De bijzondere speelstijl van Lindsey Buckingham

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De bijzondere speelstijl van Lindsey Buckingham

Voormalig Fleetwood Mac gitarist Lindsey Buckingham staat bekend om zijn fantastische gitaarspel, wat uitblinkt in nummers als 'World Turning' en 'Landslide'. Maar wist je ook dat hij bijna nooit een plectrum gebruikt?

In een interview met Guitar World vertelt Lindsey dat het niet echt een keuze is geweest. "Ik begon al heel vroeg met spelen en van jongs af aan luisterde ik naar muziek met een element van 'vinger stijl'. Het is me nooit geleerd, het is gewoon hoe ik ben begonnen," vertelt de gitarist. Hij heeft op deze manier gaandeweg zelf technieken uitgevogeld. "Ik denk dat dit een methode is waar ik me comfortabel bij voelde en daardoor is het zo gebleven."

Travis Picking

In een interview voor Sky Arts gaat Lindsey dieper in op zijn plectrumvrije spel. Hij maakt namelijk veel gebruik van de stijl Travis Picking. In deze stijl wordt een bastoon herhaald en tegelijkertijd een afwisselende melodie gespeeld. Lindsey: "Het is gewoon iets wat ik al doe sinds ik gitaar speel. Het nummer ’Landslide’ bestaat zo ongeveer helemaal uit Travis Picking." De gitarist is sinds dat nummer begonnen met het goed benutten van de potentie van de gitaar om een liedje volledig te dragen. In een interview met Guitar World Acoustic Magazine vertelt hij daar verder over: "Ik heb altijd geloofd dat je speelt om het nummer in de spotlight te zetten, niet de muzikant. Het nummer is het enige dat ertoe doet."

In het fragment hieronder vertelt Lindsey over Travis Picking en is te zien hoe hij het toepast in 'Landslide' en 'Big Love':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gitaarsolo’s

Lindsey heeft in zijn carrière met Fleetwood Mac natuurlijk veel hoogtepunten gekend en zijn gitaarsolo’s zijn daar een onbetwist onderdeel van. Daarom hebben we de beste gitaarsolo's hier voor je op een rijtje gezet.

Top 2000

In 2019 staat Fleetwood Mac achttien keer in de Top 2000. 'Landslide' belandt dat jaar op plek 424. Benieuwd naar de andere noteringen van de band? Of hoe hun nummers zich door de jaren heen hebben bewogen door de lijst? Bekijk dan hier de statistieken.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie