NPO Radio 2 Top 2000

The Who verbluft met 'Baba O'Riley' tijdens jubileumshow in Londen

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Who verbluft met 'Baba O'Riley' tijdens jubileumshow in Londen

Op 26 juni 2015 geeft The Who een concert in Hyde Park om het vijftigjarig bestaan van de band te vieren.

De Britse rockband treedt al jaren niet meer op in de originele formatie waarmee ze eind jaren zestig de wereld veroverden. Drummer Keith Moon is al sinds 1978 niet meer onder ons en bassist John Entwistle overleed in 2002. De inmiddels zeventigers Roger Daltrey en Pete Townshend hadden niet verwacht nog terug te keren op het podium, omdat de twee het niet altijd even gezellig hadden samen. Toch keren ze terug, maar niet alleen. Met onder anderen Pino Palladino van Jools Holland en zoon van Beatles-drummer Ringo Starr, Zak Starkey, klinkt de formatie in Londen bijna net zo goed als vroeger.

Het begin van het einde

De show in Hyde Park markeert het vijftigjarig bestaan van de band, die in 2006 al een comeback maakte met album Endless Wire. In 2019 werd daar bovenop ook nog eens album WHO uitgebracht. De zeventigers lijken onverwoestbaar, maar de jubileumtour is het begin van een lang afscheid, laat zanger Roger Daltry weten aan BBC. Hij vertelt: "We kunnen niet voor altijd blijven touren. Wellicht wordt het een open einde, maar dat einde komt. We zullen eerder stoppen met touren dan met muziek maken, want het is lichamelijk heel zwaar voor ons." Dat einde is vooralsnog niet in zicht, gezien de tourplannen van de band in 2021.

'Baba O'Riley'

Het optreden vraagt veel van de mannen, maar ondanks hun leeftijd rocken ze nog net als vroeger. Daltrey haalt misschien niet meer alle hoge noten van klassieker 'Baba O'Riley', maar compenseert dat met zijn nog altijd aanstekelijke energie en enthousiasme en een indrukwekkende mondharmonicasolo. Gitarist Pete haalt op zijn beurt een paar keer zijn signature move (de iconische helikopterzwaai) uit de kast en sluit het optreden springend af. De mannen lijken voorlopig nog niet uitgespeeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Who: Live In Hyde Park

Het optreden op YouTube is een voorproefje van concert-dvd The Who: Live In Hyde Park waarop het volledige concert is te zien. De concertregistratie werd op 20 november 2015 uitgebracht, maar is ook te beluisteren op Spotify.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Who in de Top 2000

De Britse rockband staat in 2019 zeven keer in de Top 2000. 'Baba O'Riley' schittert op de 294e plek, opgevolgd door onder andere 'The Whole Of The Moon' en 'Pinball Wizard'. Opvallend is dat alle noteringen van The Who in 2019 zijn gestegen in de lijst. Dat kan je terugzien in de statistieken van de nummers door de jaren heen.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie