NPO Radio 2 Top 2000

De 'bescheiden' Super Bowl Halftime van Tom Petty and the Heartbreakers

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De 'bescheiden' Super Bowl Halftime van Tom Petty and the Heartbreakers

Wat begon als een sportevenement is inmiddels ook een van de best bekeken shows ter wereld geworden: de Super Bowl Halftime-show. In 2008 is het de beurt aan Tom Petty met zijn band The Heartbreakers.

Waar andere artiesten vaak een enorme show op touw zetten, hielden Tom Petty and the Heartbreakers het in de University of Phoenix Stadium bescheiden. Naast wat vuurwerk en een hartvormig podium, leek de artiest de Super Bowl toch vooral te benaderen als ieder ander optreden. Maar met hits als American Girl, I Won’t Back Down en Free Fallin in de line-up, was de halftime van 2008 minstens zo spectaculair als eerdere edities.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Heartbreakers

Tom Petty groeit in de jaren 50 op in het Amerikaanse Gainesville, Florida. Daar ontdekt hij op zijn tiende zijn liefde voor rock-'n-roll-muziek als hij niemand minder dan de ‘King of Rock’ Elvis Presley ontmoet. Maar zelf ambieert Petty geen solo-carrière. Als hij in The Ed Sullivan Show The Beatles op tv hoort spelen, begint het idee van een eigen band te groeien.

Na in verschillende bandjes te hebben gespeeld, vormt de zanger en gitarist in 1976 Tom Petty and the Heartbreakers. Samen brengen ze in totaal zeven albums uit en ook in Nederland is de band populair met hits als Refugee en Mary Jane's Last Dance.

Laatste tour

Na hoogtepunten als Live Aid en een tour met Bob Dylan, is de band na 40 jaar nog niet klaar met optreden. In 2017 gaan Tom Petty and The Heartbreakers nogmaals op tour, die ze op 25 september afsluiten met een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles.

Daar neemt Petty, zonder het misschien te weten, een laatste afscheid van zijn publiek. "Ik wil jullie bedanken voor een geweldige 40 jaar", zegt hij voor aanvang van zijn laatste nummer. Een week later overlijdt Petty op 66-jarige leeftijd.

Tom Petty in de NPO Radio 2 Top 2000

De Amerikaanse zanger staat in 2022 met drie nummers in de NPO Radio 2 Top 2000. De hoogste notering is voor Free Fallin’, dat op plek 1283 staat. John Mayers cover van het nummer staat nog hoger: die versie is terug te vinden op 1220.

Ster advertentie
Ster advertentie