NPO Radio 2 Top 2000

Zo ontstond wereldhit Music van John Miles

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zo ontstond wereldhit Music van John Miles

Vandaag werd bekendgemaakt dat muzikant John Miles op 5 december op 72-jarige leeftijd is overleden. Hij is bekend geworden door zijn hit Music. Je leest hier hoe dat nummer tot stand is gekomen.

Goede basis voor verschillende singles

"Music was my first love and it will be my last, music of the future, and music of the past." De tekst zegt het eigenlijk al: het nummer is een ode aan muziek in het algemeen. Bob Marshall zou willen dat hij het geschreven had. Hij is in de jaren '70 namelijk de vaste schrijfpartner van Miles. Juist in deze track heeft hij geen aandeel gehad. John Miles is in Leeds als hij zich verveelt en in slechts een half uur de tekst van Music uit zijn mouw schudt. De zanger denkt dan een goede basis te hebben voor verschillende singles, maar later komt hij tot de conclusie dat het allemaal te goed in elkaar past om het niet als één track uit te brengen. Het is maar goed dat Miles uiteindelijk deze keuze maakt, want anders zouden we Music nooit hebben gekend.

Alan Parsons als producer

John Miles werkt voor het nummer, net als bij de rest van zijn album, samen met producer Alan Parsons. In een interview met Progressive World vertelt Parsons hoe te gek hij de track vindt: "Music is een mijlpaal in de geschiedenis van de populaire muziek. John Miles is een van mijn favoriete zangers en het is dan ook een eer dat ik een stempel heb kunnen drukken op zijn geweldige muziek." Ondanks het succes dat het nummer heeft opgeleverd, blijft Parsons bescheiden. "Je moet niet alleen mij alle credits geven."

Abbey Road Studios

Het album Rebel, waarvan Magic afkomstig is, wordt in de winter van 1975 opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen. Drummer en percussionist Barry Black en bassist Bob Marshall vergezellen John tijdens de opnames. Later voegt Miles vocalen, keyboard, gitaar en synths toe aan het album. Top dat af met een orkestarrangement van de hand van Andrew Powell plus de productietalenten van Alan Parsons en een steengoede plaat was geboren. Decca Records besloot dat Music de eerste single van Rebel moest worden, ook al duurt het nummer ruim zes minuten. Desondanks de lengte bestormt Music de hitlijsten in Europa. Ook in Nederland staat het nummer tot twee keer toe in de Top 40.

Quote

Music is een mijlpaal in de geschiedenis van de populaire muziek

Producer Alan Parsons

John Miles overleden

Muzikant John Miles is op 5 december op 72-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Newcastle, omringd door zijn familie en geliefden. Miles was ernstig ziek en overleed na een kort ziekbed. Miles was bijna vijftig jaar getrouwd met zijn vrouw Eileen en laat naast haar ook twee kinderen en kleinkinderen achter.

Vanaf begin in Top 2000

Music staat sinds de allereerste editie in de NPO Radio 2 Top 2000. In 1999 staat het nummer zelfs op nummer 19. Vanaf dan gaat het nummer afwisselend omhoog en omlaag, maar de single scoort bijna altijd een hoge positie binnen de tweehonderd hoogste platen. In de Top 2000 van 2020 vinden we Music iets lager, namelijk op nummer 236.

Beluister hieronder 'Music' van John Miles:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie