NPO Radio 2 Top 2000

Goodnight Saigon: een ode aan broederliefde tijdens de Vietnamoorlog

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Goodnight Saigon: een ode aan broederliefde tijdens de Vietnamoorlog

Goodnight Saigon van Billy Joel vertelt het verhaal van jonge Amerikaanse soldaten in de Vietnamoorlog. Het intieme nummer beschrijft de oorlogsomstandigheden en kameraadschappen van de militairen.

Als Billy Joel een verzoek van oorlogsveteranen krijgt om een nummer over de Vietnamoorlog te schrijven, is hij terughoudend. Hij heeft zelf geen militaire achtergrond en wil zijn mening over dit onderwerp liever niet delen. Wanneer hij het boek The Red Badge of Courage leest, raakt hij echter geïnspireerd. Hij schrijft Goodnight Saigon aan de hand van de verhalen van veteranen die meestreden in de oorlog tussen 1955 en 1975.

De kant van de Amerikaanse soldaten

Het verhaal van de soldaten in Goodnight Saigon begint met een zware training op Parris Island in South Carolina, Amerika. Na zes weken vertrekken ze naar de jungle van Vietnam om te strijden tegen de Vietcong, het Nationaal Front voor de Bevrijding van Zuid-Vietnam. Vol goede moed beginnen de mannen aan de oorlog, waar ze al snel in slechte omstandigheden terechtkomen.

‘We would all go down together’

Het nummer gaat over de vriendschappen tussen de soldaten, de angsten die ze doorstaan en het gevecht om te overleven. Het maakt hen niet uit hoe de strijd zou eindigen, zolang ze samen zijn en naar huis kunnen keren. "We held on to each other, like brother to brother", zingt Billy. "We promised our mothers we'd write, and we would all go down together." Door in de we-vorm te zingen, legt de zanger de nadruk op de eenheid en kameraadschap die de militairen samen vormen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grimmige uitkomst

Veel van Billy’s vrienden zijn soldaat in de Vietnamoorlog. Wanneer zij terugkeren van de gruwelijke situatie krijgen ze alles behalve een warm onthaal. Het is dan ook moeilijk voor de soldaten om terug te gaan naar hun normale leven. De mannen worden door hun omgeving afgekeurd vanwege hun oorlogsdaden en komen niet aan werk.

De uitkomst van de oorlog is grimmig: er vallen in totaal 3.5 tot 4 miljoen doden. De Amerikanen verliezen tussen de 47.000 en 58.000 soldaten. De Vietnamoorlog was voor Amerika een nationaal trauma en zorgt voor levenslange oorlogstrauma’s bij duizenden veteranen.

Billy Joel in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2021 staat Billy Joel tien keer in de NPO Radio 2 Top 2000. De zanger staat met Goodnight Saigon op plek 110.

Ster advertentie
Ster advertentie