NPO Radio 2 Top 2000

The Stranglers' 'Golden Brown' is ode aan heroïne

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. The Stranglers' 'Golden Brown' is ode aan heroïne

Deze week werd bekend dat The Stranglers-toetsenist Dave Greenfield is overleden aan de gevolgen van corona. Om hem te eren, blikken we terug op de grootste hit van The Stranglers 'Golden Brown'.

Eind jaren 70 was The Stranglers een rammelende punkband, maar in de 80s scoorden de Britten een hit met een barokinstrument erin. In Engeland haalde de band de tweede plek in de Top 40 en in Nederland was 'Golden Brown' goed voor een tiende positie. Het nummer is nooit een nummer 1-hit geworden, omdat het nummer niet meer gedraaid werd toen mensen erachter kwamen waar het over ging.

Ode aan heroïne

In onderstaande Top 2000 a gogo vertelt frontman Hugh Cornwell waar het nummer nu eigenlijk echt over gaat. "We wilden onze grenzen verleggen, in plaats van nog twintig dezelfde albums maken." Dat resulteert in 'Golden Brown', de enige notering van The Stranglers in de Top 2000. Het nummer staat in 2019 op nummer 465.

"Niet alleen punkers, maar ook oma’s vinden het mooi. Het mooie was dat het heel subversief was. Het gaat onder meer over heroïne.” Het is volgens Hugh een terugblik op het gebruiken van heroïne en zogezegd een ode aan de drugs. "Het was een heerlijke tijd, heel romantisch. Als je niet weet dat het over heroine gaat, hoor je de romantiek in de tekst. Maar eigenlijk is de boodschap: pas op. Heroine is gevaarlijk, dat heb ik in de tekst proberen te verwerken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Net geen nummer 1-hit

'Golden Brown' weet de nummer 1-positie net niet te bereiken. Dat heeft de band volgens Hugh te danken aan bandlid Jean Jaques Burnel. "Het zou een nummer 1-hit zijn geweest, met Burnel zei met z’n grote mond tegen de pers waar het over ging. Dus opeens werd het nergens meer gedraaid. Ik zou het pas hebben gezegd als hij eenmaal op nummer 1 stond", vertelt Hugh lachend.

Dave Greenfield overleden

Begin deze week kwam het verdrietige nieuws binnen dat The Stranglers-toetsenist Dave Greenfield op 3 mei op 71-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van corona. Dat laat de band weten via een verklaring op hun website. "We zijn diep en diep bedroefd om de voortijdige dood van keyboardlegende Dave Greenfield aan te kondigen", schrijft de band. "Na een verblijf in het ziekenhuis wegens hartproblemen testte Dave afgelopen zondag positief voor het coronavirus. Afgelopen nacht verloor hij helaas zijn strijd."

The Stranglers zouden deze zomer aan afscheidstournee geven, maar die werd al eerder uitgesteld vanwege het coronavirus.

Foto omslag: screenshot

Ster advertentie
Ster advertentie