NPO Radio 2 Top 2000

Get A Grip geeft niet alleen Aerosmith een carrièreboost

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Get A Grip geeft niet alleen Aerosmith een carrièreboost

Het is alweer 30 jaar geleden dat Aerosmith de plaat Get A Grip uitbracht. Het elfde studioalbum betekende niet alleen een mijlpaal voor de rockband, maar ook voor Clueless-actrice Alicia Silverstone.

Begin jaren 70 wordt in Boston de rockband Aerosmith opgericht. Het zijn met name zanger Steven Tyler en gitarist Joe Perry die ervoor zorgen dat het eerste album, met daarop onder andere de klassieker Dream On, succesvol wordt in Amerika. Maar door persoonlijke problemen - Tyler en Perry staan al snel bekend als de Toxic Twins - krijgt de band in deze periode maar weinig voet aan de grond in Europa.

Get A Grip

Halverwege de jaren 80 weten de bandleden het tij te keren. En wie houdt niet van een goede comeback? In Nederland breekt Aerosmith door als ze in 1986 samen met Run DMC een remake opnemen van het nummer Walk This Way.

Tyler en Perry lijken hun leven te beteren en de drugs definitief links te laten liggen. Rond 1993 tekent de band een contract bij platenmaatschappij Sony voor vier albums ter waarde van 30 miljoen dollar en 22 procent royalties. En dat leidt in 1994 tot het album Get A Grip, wat uit zal groeien tot het grootste commerciële succes van de band.

Carrièreboost

Als de band in 1993 het album uitbrengt, is in de videoclip van het nummer Cryin' de beginnende actrice Alicia Silverstone te bewonderen. In tegenstelling tot veel andere video’s uit de 90’s is Silverstone niet neergezet als sekssymbool, maar speelt ze een jonge vrouw die een rebelse periode ingaat nadat ze haar vriend ziet met een andere vrouw. De video verdrievoudigde de verkoop voor Aerosmith, vertelt Silverstone in gesprek met Rolling Stone. De band nodigde haar dan ook uit om terug te keren voor muziekvideo’s van Amazing en Crazy, waar ze acteert naast de aspirerende actrice Liv Tyler, de dochter van frontman Steven.

De Get A Grip-video’s groeien uit tot hits en geven Silverstone's carrière daardoor een flinke boost. Clueless-regisseur Amy Heckerling is een fan van Cryin' nadat ze op MTV het nummer voorbij ziet komen en schrijft haar ontdekking van Silverstone aan de videoclip toe. "Ik zag Cryin' en ging gewoon los", vertelt Heckerling tegen Rolling Stone. Het is de hoofdrol in Clueless die van Silverstone uiteindelijk een wereldster maakt.

Overleeft Get A Grip de tijd?

Ondanks het succes, lijkt het album anno 2023 wat aan populariteit te verliezen in verhouding tot songs van andere Aerosmith-platen als Dream on en I Don’t Want To Miss A Thing. Crazy en Cryin' stonden een aantal jaar terug nog in de NPO Radio Top 2000, maar deze nummers vallen inmiddels buiten de lijst der lijsten. Of Aerosmith opnieuw een comeback maakt, zal de tijd leren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aerosmith in de NPO Radio 2 Top 2000

Aerosmith staat met drie nummers in 2022 in de NPO Radio 2 Top 2000. Hun hit Dream On is het hoogst genoteerde liedje op plek 136.

Ster advertentie
Ster advertentie