NPO Radio 2 Top 2000

Hoe ontstond 'Valerie'?

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Hoe ontstond 'Valerie'?

Amy Winehouse heeft Valerie nooit gekend, maar Dave McCabe van The Zutons wel!

Amy Winehouse en Mark Ronson scoren een grote hit met 'Valerie', maar het origineel is toch echt van The Zutons, één van de favoriete bands van Amy Winehouse.

Samenwerking met een superproducer

Het origineel uit 2006 lijkt veel op de megahit van Mark Ronson en Amy Winehouse die begin 2008 vier weken bovenaan onze Top 40 prijkte. Alhoewel Ronson al aardig wat succes had geboekt, vond hij in Winehouse iemand die zich ook graag liet inspireren door muziek uit de jaren zestig, het legendarische Motown muzieklabel en modernere hiphopinvloeden.

Wie is 'Valerie'?

De songtekst van 'Valerie', zo verklaarde de zanger van The Zutons in 2011, werd door hem in twintig minuten geschreven tijdens een taxirit. Het gaat over Valerie Starr, een make-upartiest uit New York en tevens het toemalige liefje van zanger Dave McCabe. “Zij was toen in de Verenigde Staten, dus het was een soort ansichtkaart,” geeft McCabe later aan in een interview met Vice. Hij woonde in het Verenigd Koninkrijk en zij in New York, vandaar de songtekst: 'Why don’t you come on over, Valerie?'. Starr werd destijds gepakt voor een aantal verkeersovertredingen en er hing haar een rechtzaak boven het hoofd. Zanger Dave McCabe maakte zich zorgen over haar: 'Did you have to go to jail / Put your house up for sale?' Gelukkig hoeft Valerie niet de bak in, maar helaas komt er wel een einde aan de relatie. "Ja, ik had mezelf wijsgemaakt dat ik op een dag echt naar hem toe kon gaan, en dat zei ik hem ook steeds. Maar het lukte uiteindelijk nooit", aldus de 'echte' Valerie. Het nummer verschijnt uiteindelijk op het tweede album van The Zutons: Tired of Hanging Around.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ik had er nog nooit van gehoord'

Hoe komt dan uiteindelijk 'Valerie' van The Zutons terecht bij Winehouse en Ronson? Tussen 2005 en 2007 is de in New York gevestigde Ronson bezig met een album vol covers en wil graag dat Winehouse ook een onderdeel wordt van deze plaat. Zelf komt ze op het idee om 'Valerie' te coveren. "Ik had er nog nooit van gehoord", geeft Ronson later toe in een interview met Ron Wood.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uptempo

"Toen we aan het nummer begonnen had het een soort Curtis Mayfield-arrangement uit de jaren zestig. Het is een beetje meer jazztempo en het is super soulvol", vertelt Ronson. Ze nemen acht takes op van deze versie en terwijl The Dap Kings, de band die voor Back To Back meerdere nummers hebben ingespeeld, klaar is om de studio te verlaten roept Ronson nog één ding: 'Kunnen we niet nog één take opnemen met de 'I Can't Hurry Love' beat?'. Een beat die Ronson leende van een nummer van The Jams, genaamd ‘Town Called Malice’. "We hadden veel geluk dat we dat nog hebben opgenomen", legt Ronson uit. Het stemgeluid van Winehouse, in combinatie met de visie van Ronson op hoe dit nummer zou moeten klinken is wat wij in Nederland nu kennen als de ‘enige echte’ versie van ‘Valerie’.

NPO RADIO 2 SOUL WEEKEND

Op 11 en 12 juli hoor je van 06.00 tot 20.00 uur de beste soul, funk en disco op NPO Radio 2 tijdens het Soul ABC. Daarnaast hoor je op 11 juli vanaf 20.00 uur NPO Radio 2 Soul Night Live met optredens van o.a. Benny Sings, Michelle David & Gospel Sessions, Nona en Kraak & Smaak. Klik hier voor meer informatie.

Valerie stond in 2019 op nummer 357 in de Top 2000.

Foto: ANP Jeff Pachoud

Ster advertentie
Ster advertentie