NPO Radio 2 Top 2000

Met doorbraaksingle Disarm zorgt Smashing Pumpkins voor controverse

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Met doorbraaksingle Disarm zorgt Smashing Pumpkins voor controverse

In de jaren 90 groeit Smashing Pumpkins uit tot een van de meest succesvolle alternatieve rockbands van het decennium, nadat de groep doorbreekt met de release van Siamese Dream in 1994.

In 1991 brengen zanger Billy Corgan, guitarist James Iha, bassiste D’Arcy Wretzky en drummer Jimmy Chamberlin hun eerste album Gish uit. Ondanks dat het wordt gezien als een goed album, worden er 'maar' 300.000 exemplaren verkocht. De Smashing Pupkins lijken in eerste instantie onder te sneeuwen door het enorme succes van Nirvana's Nevermind.

Grote doorbraak

Met de bandleden zelf gaat het minder goed. D’Arcy en Iha hebben in de tussentijd een relatie gekregen met elkaar, maar die loopt op de klippen. Corgan worstelt met depressiviteit en tot overmaat van ramp kampt Chamberlin met een drugsverslaving. Onder deze omstandigheden weten de muzikanten toch een album uit te brengen: Siamese Dream.

De plaat, en vooral de single Disarm, betekenen in 1994 uiteindelijk de grote doorbraak van de Pumpkins. Het lied gaat over "mijn jeugd en hoe ik in een klootzak veranderde", aldus Billy Corgan. Maar het nummer zorgde wel voor de nodige controverse.

Verbannen in de VK

Volgens Corgan gaat Disarm over zijn moeizame relatie met zijn ouders. Hij ging zelfs zo ver dat hij zei: "Ik heb nooit echt het lef gehad om mijn ouders te vermoorden, dus schreef ik er in plaats daarvan een lied over." Een verontrustend beeld. Maar de BBC zag in de teksten nog een veel alarmerendere boodschap.

In het Verenigd Koninkrijk wordt aangenomen dat teksten als "de moordenaar in mij is de moordenaar in jou" en "snijd dat kleine kind in mij, is zo'n deel van jou", een verwijzing zijn naar abortus. Die aanname doet nogal wat stof opwaaien. En het nummer wordt zelfs verbannen uit het BBC-muziektelevisieprogramma Top of the Pops.

Maar het verbod legt de groep geen windeieren. Smashing Pumpkins weet in het Verenigd Koninkrijk een elfde notering te halen in UK Singles Chart. In Nederland scoort het nummer minder goed, maar is het wel sinds 2014 wel vaste prik in de NPO Radio 2 Top 2000.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Smashing Pumpkins in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 is Smashing Pumpkins vier keer te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. Naast Disarm op plek 1002 staan ook 1979 (1119), Bullet with Butterfly Wings (1635) en Tonight, Tonight (1891) in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie