Programma

Bijna weggegooide hit: '1979'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit: '1979'

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. De Smashing Pumpkins-klassieker '1979' had het bijna niet gered.

Het duurt even

We kunnen niet echt spreken van hele grote hits wanneer we het hebben over de Amerikaanse band The Smashing Pumpkins. Van de albums Gish (1991) en Siamese Dream (1993) bereikt geen enkele single de hitparades, zelfs niet het prachtige 'Disarm' - de hoogste notering van de groep in de Top 2000 in 2016. Pas in het voorjaar van 1996 weten de Pumpkins door te dringen tot de Mega Top 50, wanneer '1979' in maart van dat jaar de 29e positie bereikt. Het melancholische rocknummer staat inmiddels drie jaar op rij in de Top 2000.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

WTF-momentje

'1979' is de eerste hitnotering voor de band rondom zanger Billy Corgan en ook de enige van betekenis. Het album waar dit nummer op verschijnt, Mellon Collie And The Infinite Sadness, verkoopt desondanks stevig in Nederland. Toch had het niet veel gescheeld of '1979' had het beroemde dubbelalbum niet gehaald. De rocksong heet in de demoversie nog 'Strolling' en behoort tot de 56 liedjes die Corgan schrijft voor de dubbel-cd. Producer Mark Ellis alias Flood is niet onder de indruk van de demo en kan er helemaal niks mee.

Vier uur knutselen

Niet zo gek overigens, want de demoversie van '1979' bestaat op dat moment alleen nog uit een paar gitaarakkoorden en een flard van een melodielijn. Billy Corgan is beteuterd dat sterproducer Flood het potentieel niet hoort van zijn liedje en de frontman van The Smashing Pumpkins keert vier uur later terug met een uitgewerkte demo. Wanneer Flood het eindresultaat hoort, is hij direct om: "Die moet op de plaat!" Volgens Corgan is '1979', over het jaar waarin hij twaalf werd, het meest persoonlijke liedje van het dubbelalbum.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie