NPO Radio 2 Top 2000

De nummer 2 in de Top 2000: 'Hotel California'

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De nummer 2 in de Top 2000: 'Hotel California'

De Amerikaanse rockband Eagles staat dit jaar op nummer 2 in de Top 2000 met 'Hotel California'. Maar waar gaat die cryptische tekst nu precies over?

Surrealistisch

Twee keer staat 'Hotel California' bovenaan de eindejaarslijst die sinds 1999 tussen kerst en oudejaarsavond wordt uitgezonden, in 2010 en opnieuw in 2014. Over de betekenis van de surrealistische songtekst van 'Hotel California' is al veel gespeculeerd. Zo denkt een Amerikaanse religieuze groep in de jaren '80 dat het nummer gaat over een hotel dat omgebouwd is tot een satanskerk. Andere verklaringen voor de songtekst variëren van een stukgelopen huwelijk tot een drugsverslaving en zelfs kannibalisme.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Reggae

Zelfs nu nog zijn op internet de meest uiteenlopende tekstverklaringen te vinden, al kunnen ze bijna allemaal naar het land der fabelen verwezen worden. Maar hoe zit het dan echt met 'Hotel California'? Gitarist Don Felder schrijft de muziek van 'Hotel California' en geeft een instrumentale demoversie van het dan nog titelloze nummer aan zijn bandleden, die het de werktitel 'Mexican Reggae' meegeven. In de jaren '70 is reggae erg populair en ook artiesten als Eric Clapton, John Lennon en Stevie Wonder zijn erdoor beïnvloed.

Quote

You can check-out any time you like, but you can never leave.

Eagles, 'Hotel California'

Titelsong

De tekst van 'Hotel California' wordt geschreven door Don Henley en de vorig jaar overleden Glenn Frey. Het door Don Henley gezongen nummer wordt het titelnummer van het gelijknamige album uit 1976. De titelsong wordt begin 1977 uitgebracht als tweede single van de plaat, nadat het door Glenn Frey gezongen 'New Kid In Town' al een enorme hit is geweest.

Onderbuikgevoelens

'New Kid In Town', 'Hotel California' en ook de derde single 'Life In The Fast Lane' hebben een vergelijkbaar thema. Het gaat over de muziekindustrie in de jaren '70 en alles wat het met zich meebrengt. Vooral de genotzucht aan de Californische kust, met zijn beruchte drugscultuur, worden in 'Hotel California' onder de loep gelegd. Don Henley zegt jaren na dato dat het lied gaat over de 'onderbuik van de Amerikaanse droom'.

De Top 2000 start Eerste Kerstdag om 9.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie