NPO Radio 2 Top 2000

Zó werd de videoclip van 'Bohemian Rhapsody' gemaakt

  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Zó werd de videoclip van 'Bohemian Rhapsody' gemaakt

De videoclip van Queens 'Bohemian Rhapsody' wordt wel eens gezien als de eerste in zijn soort. Dit is het verhaal achter het legendarische filmpje.

Memorabele videoclip

Wanneer er lijstjes worden gemaakt van de meest memorabele videoclips allertijden, staat 'Bohemian Rhapsody' steevast hoog genoteerd. Iedereen kent 'm wel: die iconische pose van de vier bandleden in het donker, Freddie Mercury achter zijn piano, het operettestuk met de visuele effecten, het hardrockgedeelte waarin de band helemaal los gaat, de intense finale en dan de gong.

Opgenomen in vier uur tijd

Omdat 'Bohemian Rhapsody' zo complex is, ziet gitarist Brian May er tegenop om het te playbacken bij televisieprogramma Top Of The Pops. Op 10 november 1975 wordt daarom een videoclip opgenomen, in slechts vier uur tijd. Regisseur Bruce Gowers maakt later meer bekende videoclips: '1999' van Prince, 'Rock With You' van Michael Jackson, 'Can You Feel It' van The Jacksons en 'Da Ya Think I'm Sexy?' van Rod Stewart.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Marlene Dietrich

De uit duizenden herkenbare pose die Queen aanneemt in de videoclip is gebaseerd op de foto die Mick Rock maakt voor de hoes van het album Queen II. Een zwart-wit foto die van de Duitse actrice Marlene Dietrich gemaakt wordt ter promotie van de film Shanghai Express uit 1932 dient als inspiratie. Regisseur Josef von Sternberg bedenkt om Dietrich van boven te belichten met één enkele spot.

Primitieve special-effects

De special-effects zijn ter plekke gecreëerd. Het effect waarbij je het gezicht van Freddie meerdere malen achter elkaar ziet, ontstaat doordat de zanger voor een scherm staat waarop de camerabeelden worden geprojecteerd. De videoclip eindigt met drummer Roger Taylor die met ontbloot bovenlijf op een grote gong slaat. Dit shot is afgeleid van het logo van de Britse filmmaatschappij Rank Organisation, de zogenaamde Gongman.

Zonder Queen geen MTV?

Hoewel 'Bohemian Rhapsody' beslist niet de eerste videoclip ooit is (al zeker tien jaar eerder zijn er videoclips van The Beatles), is het filmpje in 1975 uniek. In veel andere promotionele muziekfilmpjes is simpelweg de uitvoerende artiest te zien die het nummer speelt of de tekst uitbeeldt. De creatievere videoclips die vanaf dan gemaakt worden, leiden in 1981 tot de oprichting van MTV.

Bekijk hieronder een filmpje waarin de leden van Queen praten over de videoclip:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TOP 2000
25 - 31 december
Bekijk de lijst
#NPORadio2 #Top2000

De Top 2000 start Eerste Kerstdag om 9.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie